Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), Infekcijski kliniki UKC Ljubljana, Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete UL in ministrstvu za zdravje so danes sklicali nujno tiskovno konferenco, potem ko je časnik Slovenske novice objavil novico, da naj bi se slovenski odbojkar na gostovanju v Braziliji okužil z virusom zika.

Prof. dr. Franc Strle je potrdil, da se je na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana v zadnjem mesecu oglasila oseba z vročinsko boleznijo, ki je povedala, da je bila v Latinski Ameriki. Zato so posumili na možnost okužbe z virusom zika. Test na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je potrdil okužbo z virusom zika. Glede na okoliščine so ocenili, da okužena oseba ne predstavlja nevarnosti za javno zdravje, je pojasnila doc. dr. Maja Sočan z NIJZ.

Strle je dodal, da je imela obolela oseba blage vročinske simptome, zato nadzor nad boleznijo ni potreben. Da bi preprečili prenos okužbe na druge ljudi, so okuženi osebi svetovali, naj ravna tako, da prepreči pike komarjev, ki bi okužbo potem s piki lahko širili na druge ljudi. Če je okuženi moški, svetujejo, da zmanjša možnost spolnega prenosa okužbe tudi tako, da uporablja kondom. Okužena oseba za določeno obdobje tudi ni primeren darovalec krvi, tkiv ali organov.

Po dosedanjih redkih primerih so v svetu ugotovili, da se virus zika najdlje časa ohrani v semenski tekočini, tudi do dva meseca, je razložila prof. dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Laboratorij inštituta je edini v Sloveniji, kjer ugotavljajo okužbe z virusom zika. Doslej so na okužbo testirali 35 oseb, pri eni so okužbo tudi potrdili.

Zdravstveni strokovnjaki iz etičnih razlogov varovanja identitete osebe niso podrobneje pojasnili, kdo je okuženi in drugih podrobnosti. »Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bomo imeli tak primer, in samo vprašanje časa je, kdaj bomo imeli več takih primerov,« je prepričan Franc Strle.

Pred potjo dobro razmislite

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zato za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger že pripravili osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja.

Svetujejo, naj nosečnice ali ženske, ki v kratkem načrtujejo nosečnost, preložijo potovanje na območja, kjer razsaja virus zika. Popotnikom, ki se tja vseeno odpravijo, svetujejo, da se pred piki komarjev zaščitijo z oblačili, repelenti za odganjanje komarjev in zaščitnimi mrežami nad posteljo. Če se s teh območij vrne nosečnica, naj se posvetuje z ginekologom, saj imajo ginekologi navodila, kako ukrepati v takih primerih. Moškim, četudi nimajo znakov okužbe, ki imajo nosečo partnerico, svetujejo, da do konca nosečnosti pri spolnih odnosih uporabljajo kondom. Enako priporočajo tudi v primeru, da partnerica ni noseča, je poudarila Mojca Gobec z ministrstva za zdravje.

Odbojkarska zveza zanika, da je okuženi igralec

Pri Odbojkarski zvezi Slovenije so danes zanikali vest, da naj bi se eden od članov slovenske moške odbojkarske reprezentance med pripravami v Braziliji okužil z virusom zika. Informacije ne držijo, saj vsi izvidi kažejo, da ne gre za okužbo z omenjenim virusom, navajajo pri zvezi. Omenjeni odbojkar je po prihodu v Slovenijo res zbolel in preventivno poiskal pomoč na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, od koder so ga napotili na dodatne preiskave, a so izvidi pokazali, da odbojkar z virusom zika ni okužen. Prav tako že nekaj dni nemoteno trenira z reprezentanco in se pripravlja na turnir svetovne lige prihodnji teden v Ljubljani.

Medije, ki so objavili neresnične informacije in vnesli nemir v reprezentanco, pozivajo, naj nemudoma objavijo prave informacije in s tem vsaj malo omilijo škodo, ki so jo storili igralcu, potem ko so ga z imenom in priimkom izpostavili javnosti.