Simpoziji, ki odražajo desetletje trajajočo zgodbo o ljubezni do keramike, so v vas Voglje pri Šenčurju pripeljali že 117 domačih in tujih umetnikov iz 27 držav. A sta izvajalca priljubljenih in dobro obiskanih simpozijev Barbara Štemberger Zupan in Niko Zupan, ki bosta jeseni gostovala na najbolj znani tovrstni prireditvi v Barceloni, na letošnjem razpisu ministrstva za kulturo kljub izjemnim dosežkom izvedela, da jima v vseh dosedanjih letih s simpoziji še ni uspelo preseči ljubiteljske prireditve lokalnega značaja.

Ko smo ju obiskali, so umetniki na letošnji enajsti simpozij, ki se vselej dogaja na njunem domu, še prihajali, med že zbranimi pa je bil tudi direktor muzeja keramike v Berlinu Hainz Teis, kjer sta zakonca iz Slovenije razstavljala lani.

Dogodki so brezplačni

»Lahko rečem, da živiva za dogodek in seveda keramiko. Prodala sva življenjsko zavarovanje, najela kredite, tudi otroci nama pomagajo. Tako simpozij kot vsi drugi dogodki pri nas so brezplačni,« nam je zaupala nekdanja odlična športnica Barbara Štemberger Zupan, ki že 27 let ustvarja keramiko. »V šenčurski občini in pri tistih, ki razumejo, da lahko tudi iz vasi na Gorenjskem prodreš v svet umetnosti, imava podporo,« je dejala. »Bila sem prizadeta, ko sem izvedela, da pri naših ocenjevalcih na kulturnem ministrstvu nisva deležna podpore in da so ocene našega ustvarjanja na meji žaljivega.« Simpozij privablja vrhunske strokovnjake in predavatelje s tega področja, Šenčur pa je z njimi dobil tudi edino stalno zbirko umetniške keramike pri nas, je pojasnila.

Zakoncema Zupan je letos uspelo prodreti na najuglednejši dogodek v svetu keramike – razstavo v Barceloni, naša sogovornica je tudi edina predstavnica Slovenije v svetovnem združenju IAC/AIC s sedežem v Ženevi. »Ko sem prejela oceno svojega dela, me je manj prizadelo to, da s simpozijem za naše kulturno ministrstvo nisem vredna niti centa, kot nepoznavanje in odnos do tega, kar počnem. Sodelovanje na Academy of Ceramics v Barceloni odpira pot na ta edinstveni svetovni dogodek tudi za okoli 30 umetnikov iz Slovenije.« Ker so na ministrstvu za gospodarstvo to predstavitev Slovenije v svetu podprli, je Barbara Zupan le še bolj prepričana, da nekomu izmed kulturnih birokratov ni po volji. V odzivu na oceno svojega dela je zato ocenjevalce povabila v Voglje, kjer deluje njen zavod in kjer bi se lahko na lastne oči prepričali o kakovosti in ugledu letošnjih udeležencev simpozija.

Daleč je do Šenčurja

In medtem ko sta zakonca Zupan v občini Šenčur našla razumevanje in keramiko umestila v kulturni utrip okolja, kjer živita, je državna sekretarka Judita Krivec Dragan kot predstavnica najvišje državne kulturne ustanove v Voglje zgolj sporočila, da »njun projekt ne prispeva dovolj k razvoju področja vizualnih umetnosti«. Spoznanje, da je lažje prodreti na svetovni dogodek v Barcelono kot dobiti nekaj podpore za že 11. simpozij umetniške keramike V-OGLJE 2016 v domači prestolnici, ju, kot pravita, kljub temu ne bo ustavilo pri ustvarjanju in dviganju ugleda Slovenije na tem področju. Ko pa si bo zmogel v Šenčurju kdo od državnih kulturnih birokratov in ocenjevalcev ogledati še dela stalne zbirke 120 avtorjev, ki razstavljajo v galerijah doma in v tujini, pa bo morda kdaj tudi zanju pot do Ljubljane krajša kot do Barcelone.