Prva nedelja na turnirju v Wimbledonu je bila praviloma prosta. Toda letos veliko dežuje, tako da so nekateri šele peti igralni dan prišli na vrsto za dvoboje 2. kroga. Zato je prav mogoče, da bodo naredili izjemo, podobno kot v letih 1991, 1997 in 2004, ter bodo mušketirji in mušketirke žogo udarjali tudi v nedeljo. Med srečneži, ki so imeli včeraj vendarle priložnost igrati tenis brez prekinitve zaradi dežja, je bil tudi Argentinec Juan Martin del Potro, eden izmed šesterice, ki so ji namenili osrednje igrišče, edino, ki premore pomično streho.

Wimbledon sicer ni njegov najljubši veliki slam, a leta 2013 je že prišel do polfinala. Ker je trenutno 165. na svetu in je v Londonu letos prvič dobil priložnost za dokazovanje na turnirjih velike četverice, je bil seveda vidno zadovoljen, ko se je po zmagi nad četrtim nosilcem Švicarjem Stanom Wawrinko (3:6, 6:3, 7:6 (2), 6:3), uvrstil med najboljših 32. »Nimam še samozavesti izpred nekaj let, bekenda zato ne udarjam maksimalno. Ko igraš s fanti najvišje ravni, je to težko nadomestiti. Zato sem te zmage zelo vesel, prepričan sem, da bom v prihodnje še boljši,« se je smejalo velikemu talentu, ki se je v zadnjih nekaj letih preprosto izgubil. Zaradi višje sile – poškodbe zapestja.

Ko je leta 2009 osvojil New York in v finalu po petih nizih porazil Rogerja Federerja, se je zdelo, da ga nihče ne more ustaviti. »Lahko osvoji tudi vse štiri največje turnirje,« so napovedovali. Postal je številka štiri na svetu. Nato pa je sledila prva poškodba levega zapestja in prva operacija. Vrnil se je in na olimpijskih igrah v Londonu osvojil bronasto kolajno. Nato si je zapestje še bolj poškodoval in potreboval tri operacije, zadnjo junija lani. Odsoten z igrišč je bil skoraj tri leta. »Velikana smo pogrešali,« je ob njegovi vrnitvi dejal nekdanji kapetan ameriške reprezentance Patrick McEnroe, njegov kirurg Richard Berger s slavne klinike Mayo pa je dodal: »Nanj ne bi mogel biti bolj ponosen!«

Za igranje vrhunskega tenisa pri 27 letih še ni prestar, motivacije, da bi 20. turnirskim zmagam dodal še kakšno, pa mu ne manjka. Denarja na računu si je že v preteklosti zagotovil dovolj, dobrih 15 milijonov ameriških dolarjev, da ga zaslužek več ne motivira. Izmed dveh otroških ciljev pa je izpolnil le enega. »Želim osvojiti turnir za veliki slam in Davisov pokal,« je bil samozavesten kot otrok, ko je pri sedmih začel udarjati teniško žogico. Da Davisovega pokala še ni osvojil, je kriv tudi sam, saj je nastop za reprezentanco večkrat odklonil.

Pomembnejši izidi, moški – 2. krog: Berdych (Češ, 10) – Becker (Nem) 6:4, 6:1, 6:2, Tsonga (Fra, 12) – Monaco (Arg) 6:1, 6:4, 6:3; ženske – 2. krog: S. Williams (ZDA, 1) – McHale (ZDA) 6:7 (7), 6:2, 6:4, 3. krog: V. Williams (ZDA, 8) – Kasatkina (Rus, 29) 7:5, 6:4, 10:8.