Zelena, bela in rdeča so tradicionalne barve teniškega turnirja, ki velja za najprestižnejšega na svetu – Wimbledona. Igra se seveda na travi, akterji morajo biti oblečeni v belo, z jagodami pa se v kombinaciji s šampanjcem razvajajo navdušenci, ki jih je praviloma vedno več, kot je zanje na voljo sedežev. Na vseh igriščih je prostora za 39.000 ljudi. Večina bo pesti stiskala za Škota Andyja Murrayja, ki želi ponoviti leto 2013, ko je v zrak ponosno dvignil pokal.

Toda stroka pravi, da Murray nima večjih možnosti, če bo pravi nekdo drug, Srb Novak Đoković. Letos mu gre vse kot po maslu, saj je z zmago v Parizu postal šele osmi s pokrom asov v rokavu (po Perryju, Budgeu, Emersonu, Laverju, Agassiju, Federerju in Nadalu) in tretji (po Laverju in Budgeu), ki mu jih je uspelo osvojiti zaporedoma. Dosežka od leta 1969 ni ponovil še nihče. Seveda meri še višje, da bo vse štiri velike slame osvojil v istem letu. »Đoković igra odlično pod pritiskom, a mu svetujem, da naj preprosto uživa v igri in ne razmišlja veliko o rekordih. Moral bo zmagati sedemkrat, kar ni lahka naloga. Če mu bo uspelo, pa mu bom z veseljem stisnil roko,« pravi teniška legenda Rod Laver, edini, ki mu je v letih 1962 in 1969 uspelo osvojiti četvorček v istem letu.

Očitno je aktualna številka ena, po letu 1992 in Jimu Courierju prvi, ki v Wimbledon prihaja s popotnico zmag na uvodnih dveh slamih sezone, poslušal njegov nasvet, saj je v London prišel že dober teden pred turnirjem, za nameček pa se odlično zabava. »Tudi uradno sem Londončan. To je najboljši način, da se izogneš gneči,« je na twitterju zapisal pod selfi, ki ga je posnel med vožnjo s podzemno železnico, seveda v družbi žene Jelene in prijatelja.

»Vsi lovijo Đokovića, o tem ni dvoma,« pravi še ena legenda, John McEnroe, trikratni zmagovalec na sveti travi in trener Milosa Raonica. Tudi zanj ni dvoma: »Seveda Murray zadnje čase igra odlično, a raven Đokovićevega igranja je tako neverjetno visoka, da v tem trenutku ni dvoma, kdo je favorit številka ena. Takšne predstave, kot jih kaže, so v svetu tenisa prej izjema kot pravilo.« Murray lovi svojo tretjo zmago na največjih turnirjih, leta 2013 pa je v Wimbledonu v finalu premagal prav Đokovića in tedaj po 77 letih postal prvi Britanec z zmagoslavjem na igriščih All England Cluba. Toda statistika mu ne gre na roko, na zadnjih 15 medsebojnih dvobojih je slavil zmago le dvakrat, prav proti Srbu pa je izgubil letošnja finala v Avstraliji in Franciji.

V senci Srba in Škota pa se na svoj najljubši turnir pripravlja Roger Federer. Letos mineva 15 let, odkar je presenetljivo izločil tedaj največjega Peta Samprasa, nato pa v Wimbledonu kar sedemkrat slavil zmago. Toda na hrbtu nosi že 34 križev, zmagovalec 17 velikih slamov pa se je nazadnje veselil leta 2012 prav v Londonu. »Če se bom premikal in udarjal žogico z osnovne linije bolje, kot to počnem trenutno, bom konkurenčen. Iz dneva v dan se počutim bolje,« pravi Švicar, ki je zaradi poškodbe izpustil Pariz in končal zaporedje 65 nastopov na največjih turnirjih od leta 1999. »Je Đoković tisti, ki ga bo za zmago treba premagati? Absolutno. Si zasluži mesto na vrhu? Stoodstotno. Je premagljiv? Seveda je, samo lani sem ga premagal trikrat,« še dodaja Švicar.

Med ženskami je branilka naslova Američanka Serena Williams, prva nosilka, ki se bo v primeru zmage, ta bo že njena 22. na velikih slamih, izenačila s Steffi Graf. Bolj kot napovedi pa se teniške igralke ubadajo s svojimi dresi. Nikovi (nosilo jih bo vsaj 20 igralk) so po besedah organizatorjev razkrivali preveč, zato so dekleta pozvali, naj se oglasijo na manjše popravilo.