Poleg 16 klubov v elitnih skupinah A in B (po osem ekip) in desetih v »drugi ligi« (C in D s po petimi), ki so bili neposredno uvrščeni v ligo prvakov, se je Gorenje znašlo med osmerico, ki si bo na dveh kvalifikacijskih turnirjih s po štirimi ekipami, ki bosta 3. in 4. septembra, skušalo zagotoviti napredovanje v najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje. Tja se bosta uvrstila le zmagovalca turnirjev, ki bosta zaigrala v spodnjem domu (C in D). Gorenje je bilo pred žrebanjem skupaj s portugalskim klubom ABC/UMinho (nekdanja Braga) izbrano za nosilca, kar je pomenilo, da ne moreta igrati na istem kvalifikacijskem turnirju.

Včerajšnji ples kroglic na sedežu EHF na Dunaju je odločil, da bodo Velenjčani v kvalifikacijah v skupini s prvaki Slovaške (Tatran Prešov), Luksemburga (Differdange) in Finske (Cocks Riihimäki), v polfinalu pa se bodo pomerili s finskim klubom. Čeprav bo turnir verjetno organiziral Tatran, 12-kratni prvak Slovaške, za katerega igra tudi Slovenec Vasja Furlan, Gorenjev trener Marko Šibila ne beži od vloge favorita in napredovanja v ligo prvakov: »Kvalifikacije vedno predstavljajo določeno tveganje, a te priložnosti ne želimo izpustiti iz rok. Pri žrebanju nismo imeli sreče, saj smo dobili najtežjega možnega nasprotnika, ki je poleg tega še gostitelj turnirja. A naš cilj je jasen: zmaga na turnirju in uvrstitev v tako želeno ligo prvakov.«

Zagorje je v minuli sezoni osvojilo prvi naslov slovenskih prvakinj v klubski zgodovini, zaradi slabega izkupička naših klubov v evropskih pokalih pa bi moralo v kvalifikacije za ligo prvakinj. A ko so v Zagorju naredili finančno konstrukcijo, so ugotovili, da jim manjka dobrih 30.000 evrov, zato so se odpovedali kvalifikacijam za ligo prvakinj in se odločili za pokal EHF. Zaradi tega je za posebno povabilo za kvalifikacije zaprosil Krim Mercator in ga tudi dobil, za nameček pa ga je EHF postavil za nosilca enega izmed treh kvalifikacijskih turnirjev s po štirimi ekipami, ki bodo 10. in 11. septembra. To pomeni, da je Krim dobil tudi prednostno pravico za njegovo organizacijo, v ligo prvakinj pa se bodo uvrstili le zmagovalci treh turnirjev.

Krimovke se bodo za prvo mesto pred domačimi gledalci potegovale proti prvakinjam Poljske (Lublin; 19-kratni državni prvak), Italije (Conversano) in Slovaške (Michalovce; šestič zapored državni prvak), polfinalni nasprotnik pa bo slovaški klub. Glede na gostiteljstvo turnirja in kakovost nasprotnic je imel Krimov trener Uroš Bregar dovolj razlogov za zadovoljstvo po žrebanju: »Najnevarnejši bo poljski Lublin, ki je v zadnjih dveh sezonah igral v ligi prvakinj. A najprej moramo o vseh nasprotnikih zbrati zbrati čim več informacij in se dobro pripraviti. Verjamem, da je naša ekipa dobro sestavljena, a tekem ne bodo odločili posamezniki. Odločal bo ekipni duh, ki ga moramo zgraditi in se pokazati v najlepši luči.« Žrebanje skupin v ligi prvakov in prvakinj bo jutri ob 13. uri v Glostrupu na Danskem.

Kvalifikacijski turnirji za rokometno ligo prvakov in prvakinj

Dnevnik

PODATKI

LIGA PRVAKOV

Skupina 2

Skupina 1

Gorenje Velenje

ABC/UMinho

Tatran Prešov

Bregenz

Differdange

Achilles Bochollt

Cocks

Maccabi Tel Aviv

LIGA PRVAKINJ

Skupina 1

Skupina 2

Skupina 3

Glassverket

Leipzig

Krim Mercator

Podravka

Hypo

Lublin

Dalfsen

Bera Bera

Conversano

Ankara BSK

Gomel

Michalovce