V Hotel de Ville, pariški mestni hiši, veličastni renesančni zgradbi iz leta 1357, so bile kroglice z imeni 24 reprezentanc – 14 evropskih in desetih neevropskih – razdeljene v šest kakovostnih bobnov, Slovenija pa je bila v drugem s Poljsko, Dansko in Hrvaško. Na žrebanju so bili prisotni predstavniki vseh nacionalnih zvez, katerih reprezentance so se uvrstile na SP (Slovenijo je zastopal direktor moške reprezentance Uroš Mohorič), poleg številnih pomembnih gostov pa je bila navzoča tudi moška izbrana vrsta Francije, ki bo med 11. in 29. januarjem 2017 na domačih tleh branila naslov svetovnega prvaka iz Katarja 2015.

(Ne)srečo pri žrebanju so delili štirje Francozi: Bruno Martini, nekdanji rokometni vratar in reprezentant ter zdajšnji generalni menedžer PSG, Nina Kanto, rokometašica in reprezentantka ter klubska soigralka Slovenke Ane Gros v Metzu, paraolimpijski atlet Timothy Adolphe in komedijantka Claudia Tagbo. Najprej so izžrebali kroglice iz bobnov 6, 5, 4, 3 in 2, Slovenija pa je za nasprotnike do takrat dobila Angolo, Tunizijo, Islandijo in Makedonijo. Na osnovi pravil mednarodne zveze (IHF) je nato sledil petminutni premor, med katerim si je lahko domača reprezentanca izbrala, v kateri od štirih skupin bo igrala. Odločitev je sporočil selektor Claude Onesta, Francozi pa so se odločili za skupino A s Poljsko, Rusijo, Brazilijo, Japonsko in Norveško. Sledilo je le še žrebanje nosilcev, izmed treh možnih tekmecev (Nemčija, Španija, Katar) pa je v slovensko skupino B padla Španija.

Gostitelje skupin bodo prireditelji sporočili naknadno, za zdaj je znano le, da bo Francija igrala v Nantesu. »Zadovoljen sem, saj lahko premagamo vse nasprotnike v skupini. Tudi Španijo, ki se nam bo želela oddolžiti za aprilski poraz na Švedskem na kvalifikacijskem turnirju za OI v Riu. A za zdaj ne razmišljam o SP v Franciji, kajti pred nami so najprej igre v Riu, potem pa novembra začetek kvalifikacij za EP 2018 na Hrvaškem,« je dejal selektor Veselin Vujović o razpletu žrebanja skupin za SP, za katerega bodo prireditelji dali v prodajo 650.000 vstopnic, tekmo za odprtje prvenstva pa bosta 11. januarja odigrali Francija in Brazilija.

Pred osmim nastopom Slovenije na SP je bil zgovornejši Jure Dolenec, član francoskega Montpelliera. »Žrebanje je bilo za nas ugodno, saj so vse reprezentance v skupini premagljive. Ko sem včeraj zjutraj gledal kakovostne bobne, sem imel občutek, da bi lahko bil razplet za nas precej slabši. Med žrebanjem sem bil prepričan, da si bo Francija izbrala našo skupino, a se to ni zgodilo. Glede na to, da se v drugem delu križamo z zelo močno skupino A, bi bilo dobro osvojiti prvo ali drugo mesto v skupini B ter si tako priigrati lažjega nasprotnika v osmini finala,« se zaveda Jure Dolenec. Kot zanimivost velja omeniti, da so kar v treh od štirih skupin (A, B, C) po štiri reprezentance iz Evrope, v D pa le dve.

Francija je po letih 1970 in 2001 tretjič gostiteljica SP, jubilejno, 25. tovrstno tekmovanje pa bo v osmih mestih. Prvi del tekmovanja, katerega uradni slogan je »Phenomenal Handball« (v prevodu: fenomenalni rokomet), bodo gostili Pariz, Metz, Nantes in Rouen, tekme osmine finala in četrtfinala bodo v Parizu, Lillu, Albertvillu in Montpellieru, boji za kolajne v pariški dvorani Bercy, tolažilni predsedniški pokal (od 17. do 24. mesta) pa bo potekal v Brestu. Iz vsake od štirih skupin se v drugi del uvrstijo po štiri najboljše reprezentance, ki v osmini finala – križata se skupini A in B ter C in D – igrajo po sistemu 1-4, 2-3, 3-2, 4-1, zmagovalci pa se uvrstijo v četrtfinale.