Slovenska odprava je svoje včerajšnje potovanje iz Zreč proti pristaniškemu mestu Stavanger začela že ob petih zjutraj, vseeno pa je 17 igralcev po prihodu na Norveško opravilo prvi trening. Med potniki je bil tudi Škofjeločan in desni zunanji igralec Jure Dolenec, ki je moral skupaj s soigralci pred odhodom opraviti še manj prijetno obveznost: zaradi OI v Riu so prejeli prvi odmerek cepiva proti hepatitisu B in C, do avgustovskega odhoda v Brazilijo pa bodo še dvakrat »ponovili vajo«.

Precej bolj prijeten kot cepljenje je bil razplet sobotne tekme v Zlatorogu, k zmagi pa je Dolenec prispeval tri zadetke. »Prednost šestih zadetkov je lepa. Zdaj je SP bližje kot pred prvo tekmo, a to še ne pomeni, da je že vse odločeno. Naša igra v obrambi je bila vrhunska, saj smo prejeli le 18 zadetkov. Tudi napad je bil dober, a je šepala učinkovitost pri strelih na gol. Zgrešili smo kar pet sedemmetrovk in kopico 'zicerjev'. Morali bi doseči 28, 30 zadetkov, a če prištejemo le zgrešene sedemmetrovke, pridemo do te številke,« pravi Jure Dolenec, ki si je na zadnjem treningu pred odhodom na januarsko EP na Poljskem poškodoval stegensko mišico in je moral ostati doma.

Po dolgi in naporni sezoni so junijski reprezentančni termini neprimerni, kar se pozna tudi na igrišču. »To je normalno, saj smo vsi utrujeni. Zato je predvsem v napadu težje priti do priložnosti in zadetka, saj so noge precej mehke, roke se večkrat zatresejo. A je potem obramba tista, ki odloča, kar se je pokazalo tudi v Celju. V obrambi odločajo želja, borbenost in srčnost, vse to pa smo pokazali tudi v Zlatorogu,« se zaveda 27-letni Gorenjec, ki je v dresu Montpelliera v tretji sezoni – pogodbo ima do leta 2019 – osvojil dva pokala, francoskega in ligaškega (obakrat je v finalu klonil PSG). V domači ligi je bil šele četrti, kar je najslabši dosežek kluba v zadnjih 20 letih, zato si bo skušal nastop v evropski ligi prvakov priboriti s posebnim povabilom, za katerega med 12 klubi poleg Montpelliera kandidira tudi Gorenje.

A precej bolje mu gre v dresu reprezentance, s katero se je uvrstil na OI v Riu, danes pa se želi še na SP 2017. »Čaka nas peklenskih šestdeset minut v Stavangerju. A smo dovolj dobri in izkušeni, da se bomo v seštevku obeh tekem uvrstili na SP. Vseeno previdnost ni odveč, kajti spomnite se Veszprema, ki je v nedavnem finalu lige prvakov proti Kielcam sredi drugega polčasa vodil že za devet, a ostal brez naslova evropskega prvaka. Naša prednost je sicer manjša kot Veszpremova, toda še vedno dovolj velika, da je ne bi smeli zapraviti,« opozarja in dodaja, da Norvežani v nekaj dneh od tekme v Celju ne morejo pripraviti posebnega taktičnega presenečenja. »Čeprav zdaj vedo, kaj mi počnemo proti njim, imajo premalo časa, da bi v svoji igri kaj korenitega spremenili. Mogoče lahko dodajo kakšno kombinacijo, a revolucionarnih sprememb v igri v tako kratkem času ne more biti in jih ne bo.«

Ko je Norveška gostila EP 2008, je v Stavangerju potekal skupinski in glavni del tekmovanja, v katerem sta se pomerili tudi Norveška in Slovenija. Pred skoraj 7000 gledalci so zmagali Slovenci s 33:29, iz sedanje postave pa so v Stavangerju igrali Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Gorazd Škof. »Ne bi imel nič proti, če bi se tudi tokratna tekma tako razpletla. O tem, da bi branili prednost s prve tekme, ne razmišljamo, ampak gremo še po en norveški skalp. Kljub visoki prednosti nas nista zajela evforija in samozadovoljstvo, kajti to bi se nam utegnilo hitro vrniti kot bumerang. Če bomo ponovili predstavo iz Celja, z dodatkom, da izboljšamo realizacijo, Norvežani nimajo možnosti,« meni Dolenec, ki bo kratek premor pred začetkom priprav za OI izkoristil tudi za poroko. Dahnil bo usodni da svoji izbranki Saši, s katero že imata dveinpolletnega sina Jona, to soboto pa bo v Škofji Loki tudi fantovščina.