Koktajli so po nekem čudnem naključju ponovno moderni. Pa naj bo to penečo vino z bezgovim sirupom ali mojito, legendarni poletni napitek z meto in belim rumom. Celo martini se vrača v modo. Zato je prav, da tudi na vrtu zasadite gredico z zelišči, ki so uporabna v koktajlih. Pa ne le na vrtu – zelišča za koktajl za rast ne potrebujejo veliko prostora, zato si jih lahko zasadimo tudi v lončke na terasi, balkonu ali na okenski polici. Ker so trenutno res v modi, so na medmrežju na voljo tudi posebna korita, kjer posadimo rastline, k temu pa je dodan tudi mini bar, da lahko neposredno ob vrtičku zmešamo pijačo.

Mešanice za rum ali tekilo

V specializiranih trgovinah so na voljo celo posebne mešanice rastlin, poimenovane po pijačah. Recimo v kombinaciji za rum, vodko, gin, viski ali tekilo. Vsaka od kombinacij vsebuje rastline, ki so najprimernejše za mešanice s temi pijačami. V kombinaciji z rumom so citronka, gozdne jagode, limonska trava in meta. Kombinacija za vodko se nagiba h koktajlu krvava mary, tako da bi na tej gredi priporočali češnjeve paradižnike, dve vrsti čilija, zeleno in koriander. Gin pa zahteva mini mehiške kumare, boreč, baziliko in timijan.

Pri izbiri zelišč za koktajle je sicer bolje, da si pustite odprte opcije in se ne omejite le na eno vrsto koktajla. Zato si recimo lahko posadite več različnih vrst mete, tudi čokoladno ali ananasovo, ki jih nato kombinirate v popoln mojito. Prav tako lahko posadite več vrst bazilik, saj je ravno bazilika poleg kumar trenutno največji hit, ko je kombinirana z ginom. Zelo priljubljeni so tudi sirupi iz zelišč, ki se nato dodajo pijači. Recimo kapljica sivkinega sirupa peneče vino spremeni v sredozemsko omamo. Sirupi se naredijo precej preprosto – 200 gramov sladkorja in 200 mililitrov vode zavrete skupaj s pestjo želenih zelišč in kuhate, dokler se ne zgosti. Kombinirate lahko različna zelišča iste ali različnih vrst.

Vse vrste met in citronka

Zelišča za mešanje pijač ne potrebujejo posebne nege. Večinoma so nezahtevna. Potrebujejo sončno lego, da razvijejo arome, dobro drenažo v loncu ali ne preveč zbito zemljo na gredici, redno zalivanje, in če je prav nujno, občasno gnojenje. Prednost zasaditve v loncu je, da jo lahko pozimi umaknemo v notranjost, zelišča pa bodo naslednjo pomlad ponovno odgnala. Na gredici pa bodo nekatera zelišča čez zimo odmrla.

Med najbolj priljubljenimi so seveda različne vrste mete. Zdaj se lahko kupi celo meta z okusom po bombonih ricola. Imenuje se seveda švicarska meta. Mnogi ljubitelji mojita so prepričani, da je najboljša meta za to pijačo maroška, ker nima tako izrazitega okusa po pepermintu. Za sirup je zanimiva čokoladna meta, ki ima okus kot čokolade after eight. Zanimivi sta tudi ananasova in pomarančna meta, ki sta ne le odlični za čaj, temveč tudi kot dodatek za vkuhavanje sadja. Podoben okus ima tudi pomarančni timijan, ki si ga lahko natresete v gin ali pa posujete po biskvitu.

Čeprav malo spominja na repelente proti komarjem, je nujen dodatek koktajlskega vrta tudi citronka. Hitrorastoča trajnica iz Južne Amerike pri nas sicer ne prezimi zunaj, a jo lahko že po dobrem mesecu dni rasti začnemo smukati. Za mešanice pijač so najprimernejši mladi poganjki. Zaradi specifičnega vonja in okusa skoraj ni pijače, v katero ne bi sodila tudi vejica citronke. Z njo lahko naredite okusne poletne brezalkoholne mešanice, denimo iz bezgovega sirupa, sode in citronke, pijačo pa lahko okrasite še z borečem.