Islandski nogometaši so včeraj zvečer poskrbeli za senzacionalno zmago (Angleže so premagali 2:1) in se proti vsem pričakovanjem uvrstili v četrtfinale evropskega prvenstva v nogometu.

Morda si lahko predstavljamo, kako bi ob takšni zmagi proslavljali Slovenci na stadionu, najverjetneje bi na igrišče letele prazne steklenice, bakle in še kaj, česar pa pri Islandcih ni bilo videti. Nogometaši so se po zmagi v obliki trikotnika postrojili pred svojimi navijači in se jim s počasnimi ploski, ki so jih spremljali usklajeni kriki, zahvalili za podporo. Obredu, ki je spominjal na vikinško proslavljanje zmage v vojni, so se skladno pridružili tudi na tribunah, sodeč po posnetkih na spletu pa tudi v prestolnici Reykjavik.

Uporabniki na spletnih družbenih omrežjih so navdušeni nad zmago »majhnega Davida« proti Goljatu (Islandija ima namreč okoli 330.000 prebivalcev, Anglija pa več kot 50 milijonov), šale pa padajo tudi na račun že drugega brexita v štirih dneh. Islandski komentator Gudmundur Benediktsson, ki je že na prejšnjih tekmah požel nemalo odobravanja za srčno spremljanje tekme, tudi tokrat ni razočaral. »Nikoli ne gremo domov! Kot bi bili v sanjah, naj me nihče ne zbudi!« je kričal po zadnjem sodnikovem pisku, ko je bilo jasno, da so se Islandci uvrstili v četrtfinale prvenstva. »Lahko greste domov. Lahko greste iz Evrope. Lahko greste, kamorkoli želite,« se je navezal še na aktualno politično dogajanje na Otoku.

Na spletu so se pojavile številne zanimive navedbe o poklicih islandskih nogometašev, saj ekipa ni sestavljena iz profesionalnih športnikov. Glede na to, da ima Islandija zgolj nekaj več kot 330.000 prebivalcev, to niti ni tako presenetljivo. Tako naj bi bil menedžer ekipe tudi zobozdravnik, med igralci pa je več kmetovalcev, eden, ki snema filme, eden od njih naj bi pozimi vodil bencinsko postajo, poleti pa igral nogomet.

Islandska reprezentanca je prvič nastopila na kakšen večjem prvenstvu, v nedeljo pa se bo v četrtfinalu pomerila z domačini Francozi.