Šele tretji medsebojni dvoboj reprezentanc so odločneje začeli Angleži in si zavoljo nespametnega posredovanja islandskega vratarja Hannessa Halldorssona, ki je v svojem kazenskem prostoru podrl Raheema Sterlinga, v četrti minuti priigrali enajstmetrovko. Odgovornost za izvajanje najstrožje kazni je prevzel kapetan Wayne Rooney in z močnim, a natančnim strelom v desni vratarjev kot Anglijo povedel v zgodnje vodstvo.

A slednje je trajalo le kratek čas, saj je Islandcem le dve minuti pozneje uspelo izenačiti. Po domiselni akciji je zadel Ragnar Sigurdsson, ki mu po asistenci Karija Arnasonona v šestnajstmetrski prostor ni bilo težko zatresti mreže.

Otoški nogometaši so v naslednjih minutah zaigrali še napadalneje, a v 18. minuti doživeli nov šok. Gylfi Sigurdsson je na robu kazenskega prostora podal do Kolbeinna Sigthorssona, ki je ustrelil proti golu in ob slabem posredovanju vratarja Joea Harta poskrbel za presenetljivo vodstvo Islandije z 2:1. Angleži so se po prejetem zadetku predramili šele v 28. minuti, ko je proti vratom z desnico močan strel sprožil Harry Kane, islandski vratar pa je žogo izbil.

Angležem so borbeni Islandci obilo težav povzročali tudi v drugem polčasu, saj nikakor niso uspeli resneje ogroziti njihovih vrat. Tako je bil Dele Alli nenatančen v 61. minuti, nič bolje pa s prostega strela s približno 41 metrov v 66. meril niti Kane.

Časa za izenačenje so imeli Angleži vse manj. Zadetek so poskušali doseči na vse načine, a bili obenem tudi premalo zbrani. Islandci so zdržali vse nalete nasprotnika in se na koncu zasluženo veselili zmage in uvrstitve v četrtfinale, kjer se bodo 2. julija v Saint-Denisu pomerili z gostitelji prvenstva Francozi. Velik uspeh so bučno proslavili tudi s svojimi navijači.

Islandci šokirali svet

Reprezentanca Islandije, države z nekaj več kot 300 tisoč prebivalci, tako še naprej piše nogometno pravljico, ki se je začela že s presenetljivimi napredovanjem iz kvalifikacijske skupine in prvim nastopom na velikem tekmovanju v zgodovini. A 34. reprezentanca na Fifini lestvici zgolj z igranjem v Franciji ni bila zadovoljna, saj je po štirih tekmah še brez poraza. »Vsi smo verjeli, da lahko prikažemo dobre predstave in presenetimo. Preostanek sveta ni verjel, toda mi smo. Z zmago proti Angliji in uvrstitvijo v četrtfinale smo brez dvoma dosegli največji uspeh v naši zgodovini, s katerim smo šokirali svet,« je po veličastni predstavi in zmagi sinoči dejal branilec Kari Arnason.

Njegov soigralec Gylfy Sigurdsson je prepričan, da so Angleži Islandce podcenjevali in zato plačali visoko ceno. »Mislili so, da jih čaka le sprehod po parku, toda mi smo verjeli v svoje sposobnosti in se nismo želeli kar tako predati. Šlo je po naših načrtih in željah. Ni se nam zdelo, da bi si Anglija priigrala kaj dosti priložnosti, saj ni bila nevarna. Predvsem so poskušali z dolgimi podajami, ki smo jih zlahka odbijali. V drugem polčasu na igrišču sploh ni bilo tako stresno,« je povedal Sigurdsson.

(Foto: Reuters)

Hodgson takoj po porazu odstopil

Petdesetletno čakanje Angležev na naslov prvakov na velikih nogometnih prvenstvih pa se tako nadaljuje. Prvi in zadnji naslov so osvojili leta 1966 na svetovnem prvenstvu. Na prvi naslov evropskega prvaka pa bo Anglija, ki ima več nogometnih stadionov kot ima Islandija profesionalnih igralcev nogometa, tako prisiljena še naprej čakati.

Po novem polomu Anglije na velikih tekmovanjih je kmalu po tekmi odstopil angleški selektor Roy Hodgson. 68-letnemu strategu bi se pogodba z angleško zvezo sicer v vsakem primeru iztekla po evropskem prvenstvu, a je bilo glede na obetavne predstave v zadnjih kvalifikacijah pogosto moč slišati, da bo ne glede na rezultat v Franciji v podpis dobil novo pogodbo. Islandski udarec je bil vendarle prehud, zato se Hodgson poslavlja od selektorske funkcije, z njim pa odhajata tudi njegova pomočnika Ray Levington in Gary Neville.

»Čas je, da nekdo drug prevzame nadzor nad napredkom te mlade, ekstremno talentirane in uspeha lačne skupine nogometašev. Ves čas mojega dela z njimi so bili fantastični in vselej storili vse, kar sem od njih zahteval. Ko sem postal selektor, so mi govorili, da igralci zavračajo pozive v angleško izbrano vrsto ali pa nastop odpovejo v zadnjem trenutku, toda sam tega nisem nikoli doživel. Vsi ti igralci obožujejo igranje za svojo državo, njihova pripadnost reprezentanci pa nikakor ni vprašljiva. Moja pomočnika Ray in Gary sta v reprezentanco prišla z menoj in z menoj tudi odhajata, rad pa bi se jima zahvalil za pomoč in veliko vlogo, ki sta jo igrala pri pripravi ekipe,« je dejal razočarani Hodgson.

Zdaj že bivši angleški selektor bo kljub bridkemu koncu leta na čelu angleške reprezentance ohranil v lepem spominu. »Na koncu bi se rad zahvalil še celotnemu strokovnemu štabu, prav vsem igralcem, angleški zvezi in seveda tudi navijačem. Zadnja štiri leta so bila izjemno popotovanje, na katerega bom vselej gledal s ponosom,« je zaključil Hodgson, ki krasi večino današnjih angleških časnikov, ki so zgroženi nad sinočnjo predstavo treh levov, Daily Mail pa je celo z velikim naslovom »Good riddance« sporočil, da so veseli, da so se končno znebili Hodgsona.

Izpad Anglije slavili tudi Valižani

Ker se je letos na razširjeno evropsko prvenstvo uspelo uvrstiti kar štirim otoškim reprezentancam, ki so vse zaigrale tudi v osmini finala, je med njimi opazno še večje rivalstvo. Edini, ki so se uvrstili v četrtfinale so Valižani, ki so včeraj to dejstvo pozdravili z velikim zadovoljstvom.

Na spletu se je pojavil posnetek iz njihovega hotela, ki prikazuje veselje reprezentance po koncu tekme med Anglijo in Islandijo. Valižani slavijo, kot bi sami dosegli veliko zmago. Pravzaprav jim je to z uvrstitvijo v četrtfinale na svojem prvem EP tudi uspelo, vsaj do naslednjega velikega tekmovanja pa se bodo lahko tudi hvalili, da so najboljša otoška reprezentanca.