Pred približno 70 leti, ko so prvič organizirali dirko za veliko nagrado v Assnu (prva dirka po mestnih ulicah je bila na sporedu že leta 1925, od leta 1955 pa na sedanjem klasičnem dirkališču), je takratni pastor Von Rolde dosegel, da motociklisti niso motili nedeljskega miru, saj steza poteka blizu cerkve. In vsa ta desetletja je tradicija veljala, a le do letos, ko bo dirka na sporedu v nedeljo. Kar pa dirkačev ne moti, saj so tako ujeti v pravi dirkaški ritem.

Yamaha je trenutno merilo, po katerem se morajo zgledovati ostale ekipe in proizvajalci. Od vrnitve v Evropo konec aprila so modri nepremagljivi, saj sta si na zadnjih štirih dirkah najvišjo stopničko izmenično delila Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. A presenetljivo je prvi na lestvici, tudi zaradi Lorenzove ničle v Barceloni, Hondin Marc Marquez. Statistika pa tudi v Assnu govori v prid obema dirkačema Yamahe. Lani je tukaj namreč slavil Rossi in si s tem privozil deveto zmago v Assnu. Na drugi strani je Jorge Lorenzo tu do zdaj petkrat stal na zmagovalnih stopničkah in je leta 2010 tudi zmagal. A vseeno bo moral Španec poleg tega, da bo budno spremljal, kaj dela Rossi, eno oko še vedno držati ravno na Marquezu. »Na zadnjih dveh dirkah sem bil blizu zmage, a vseeno sem se moral zadovoljiti z drugim mestom. Na zadnjih testiranjih napredek pri razvoju motocikla ni bil tako uspešen, kot sem pričakoval. A pomembno je, da napredujemo. Predvsem mi je zdaj dobro del dvotedenski premor, da sem malce odklopil celotno dogajanje in si napolnil baterije,« je povedal Marc Marquez.

Štiri Yamahine zmage zapovrstjo so Lorenzu le v delno tolažbo, saj je Rossi tisti, ki prevzema iniciativo. »Dirka v Barceloni je bila veliko razočaranje. Vedel sem, da bo težko, saj so nam tam pnevmatike po šestih krogih začele močno popuščati. A vseeno bi lahko osvojil nekaj točk, če me ne bi s steze pometel Iannone. Zato se moram dirke v Assnu lotiti s pravo mero motivacije in agresivnosti. Sebi in drugim moram dokazati, da sem še sposoben zmagovati. Pred nami je še deset dirk, nismo še niti na polovici sezone, zato je mnogo prezgodaj, da bi kaj taktizirali. Šteje le popoln napad,« napoveduje Jorge Lorenzo. az