Svet motociklizma se počasi, a vztrajno spreminja v nekaj, česar pravi ljubitelji dirk na dveh ali štirih kolesih ne bi smeli podpirati: fanatizem je začel presegati vse meje in očitno je zadeva prišla do vrelišča ravno v motoGP. Navijači Valentina Rossija očitno ne morejo ali ne znajo pozabiti dogodkov ob koncu lanske sezone in so že pred dirko na Rossijevi »domači« dirki v Mugellu poskrbeli za nekaj sivih las vseh udeležencev. Tako sta se oba španska motociklista Jorge Lorenzo in Marc Marquez odločila, da se ne bosta udeleževala nobenih dogodkov za medije ali navijače pred samo dirko, Marquezovi navijači pa so, zaradi takšnih ali drugačnih groženj, celo napovedali, da na dirko v Mugello sploh ne bodo prišli. Organizator prvenstva Dorna pa je šel še korak dlje: tako za Lorenza kot za Marqueza bodo namreč najeli varnostnike za osebno varovanje, saj menijo, da bi zaradi napetih čustev lahko prišlo do incidentov, ki si jih motociklizem ta trenutek ne bi smel privoščiti.

Lorenzo se z varnostniki počuti varneje, čeprav meni, da jih v samem paddocku ne bi potreboval, zunaj dirkališča pa bodo dobrodošli, medtem ko je Marc Marquez proti tej zaščiti: »V našem športu česa takega še nismo videli. Ne potrebujem varnostnikov, počutim se dobro, z navijači do zdaj nisem imel težav. Pred mojim bivalnikom sem zjutraj opazil varnostnika in Dorno obvestil, da ga ne potrebujem.« A njegovi navijači so drugačnega mnenja, zato jih na dirko ne bo, bo pa prišlo okoli sto Lorenzovih in za varnost teh bodo organizatorji dodatno poskrbeli. Razmere, ki jih v svetu dirkanja do zdaj dejansko nismo pogosto videli, vprašanje pa je, koliko lahko oziroma bodo za to, da se te strasti umirijo, naredili dirkači sami.

K temu zelo naelektrenemu vzdušju so svoje dodali tudi dirkači s prestopi; dirkaške zasedbe za naslednje leto se počasi kristalizirajo. To, o čemer so mnogi že ugibali, so tako nekaj dni pred dirko potrdili pri Yamahi, Hondi in Ducatiju – Dani Pedrosa bo namreč pri Hondi ostal še najmanj dve sezoni, Španec pa dejansko tudi ni imel veliko več odprtih opcij, saj je ponudbo Yamahe, da zasede Lorenzovo mesto, sprejel Maverick Vinales, ki je ob tem povedal: »Seveda sem zelo hvaležen tako Suzukiju, da mi je omogočil vstop v motoGP, kot zdaj Yamahi, da mi je omogočila, da bom lahko naredil nov korak v karieri. Pretehtal sem vse dobre in slabe strani ene in druge ponudbe in se odločil za Yamaho.« Valentino Rossi se po svoje tudi že veseli novega ekipnega tovariša, saj je dejal, da bo pri njem mladost poskrbela za precej nove energije in da se veseli sodelovanja z njim. Na drugi strani pa so pri Ducatiju povedali, kdo bo dirkal ob Jorgu Lorenzu. Odločili so se za Andrea Doviziosa, kar pomeni, da bo ekipo zapustil Andrea Iannone, zato pa se bo Italijan preselil na prazno mesto pri Suzukiju, s čimer se je nekako sklenil krog prestopov na prosta mesta v tovarniških ekipah.

A če pustimo ob strani dogajanje v zakulisju, se nam v Mugellu obeta zanimiva dirka, ki bi jo znalo začiniti še vreme. Tudi dirkači, tudi Lorenzo kot Rossi, se veselijo novega izziva, saj je steza med bolj priljubljenimi med njimi. »Zmaga v Le Mansu nam je dala nov zagon. Stezo v Mugellu dobesedno ljubim zaradi njenih zanimivih ovinkov, ki vsak krog posebej naredijo za nov izziv. Poleg tega konfiguracija steze našemu motociklu zelo ustreza, zato sem zelo optimističen. Mislim, da bo na stezi veliko dogajanja, gledalci pa bodo spremljali zanimivo dirko,« je povedal Jorge Lorenzo, medtem ko je Valentino Rossi dodal: »Najlepše je dirkati pred domačimi gledalci. Vzdušje bo enkratno, tako kot je vedno v Mugellu. Mogoče bom zato malce težje ostal osredotočen na dirkanje, saj vselej pride veliko prijateljev in navijačev, a žal za vse nimam vedno časa.« Kaj vse se bo izcimilo iz dogajanja v zakulisju in na dirki, pa je seveda vprašanje, na katerega bomo odgovor dobili v nedeljo.