In, da boste vedeli, tudi sam se včasih vprašam, ali znamo ljudem povedati, ali bo deževalo ali ne (no, saj ne gre samo za dež, tudi za to, koliko bo sonca, vetra in podobno). Napovedovanje vremena je preveč zapletena zadeva, da bi bil odgovor lahko enostaven. Tega, »ali bo v Kersnikovi ulici deževalo ali ne«, velikokrat res ne znamo, ne moremo povedati. Seveda ni težava v tem, da ne bi vedeli, kje je Kersnikova ulica (v Ljubljani – no, lahko je tudi v kakšnem drugem kraju po Sloveniji), ampak v tem, da se skorajda ne da napovedovati krajevnih padavin. Še najlažje bi dež v Kersnikovi ulici napovedali, če bi čez Slovenijo potovala vremenska fronta in dež sejala vsepovsod. Seveda bi potem deževalo tudi v Kersnikovi. Ampak najbrž ni bistvo v tem. Če smo precej gotovi, da bo deževalo povsod, potem za marsikoga podatek, da bo deževalo tudi v Kersnikovi, ni nobena vremenska napoved, »saj se vendar ve…«. Ampak kako pa lahko veste, da bo deževalo povsod, če vam mi tega ne povemo?

Čisto drugače je, kadar so padavine res krajevne, da ne dežuje povsod. In ni lepšega primera, kot so meseci od aprila do septembra. Tu se pa stvar zaplete. Ko napovedujemo, recimo, popoldanske plohe, nevihte, se potem izkaže, da ponekod dežja sploh ni bilo, lahko več dni zaporedoma, ob enaki vremenski napovedi. In potem vprašanje z začetka tega sestavka ne zveni več tako nesmiselno, vsaj s strani uporabnika, ki zaskrbljeno zre v nebo in se sprašuje, ali mu bo dež naredil škodo, ali ga bo morda pregnal z ležalnika na terasi in prekinil meditacijo ob skodelici kave – naj mi ljubitelji čaja ne zamerijo.

Da, tu smo pa tudi mi na precej tanjšem ledu. Poleti. Žal tu ni dosti pomoči. Ne znamo napovedati, kje bodo plohe, niti ob kateri kolikor toliko točni uri bodo nastajale. No, včasih vemo, da se bodo pojavljale ves dan, včasih le popoldne… Smo si pa že večkrat sami zarinili nož v hrbet, ko smo napovedovali plohe predvsem v zahodni Sloveniji, na primer, pa ni bilo od zahoda nič, ampak je deževalo na Dolenjskem. Da, tudi mi smo bili, sicer suhi, kot politi cucki.