Ali se lahko vreme napoveduje tudi za tisoče kilometrov daleč? Meteorološki modeli »računajo« vremenske procese za vso Zemljo! Torej ni večjih ovir. Po eni strani je to res, a po drugi lahko podobne vrednosti meteoroloških parametrov nekje v drugačnem podnebju vendarle povzročajo nekoliko drugačen razvoj vremena kot recimo pri nas. A če si izdelaš strategijo, še dodatna orodja, kar se morda sliši preveč strojniško, vendar imamo dejansko tudi meteorologi pri svojem delu svoja orodja, so lahko napovedi povsem korektne tudi na večjo daljavo.

Da, odvisnost od vremena – marsikdo je dandanes pri svojem delu, zabavi odvisen od vremena. No, saj gre tudi, ne da bi se ozirali na vreme, a z dobro vremensko napovedjo si prihranimo marsikateri neljubi dogodek, nevšečnost, pa tudi evro, kar danes šteje daleč največ. In meteorologi postajamo na tak način kar neki mali bogovi. Kar pomislite, kaj lahko človek občuti, ko ga nekdo vpraša, kakšno bo vreme, ker bi rad prekrival streho. In ti mu rečeš, ja, v četrtek bo sicer deževno, ampak če počakate kakšen dan, boste imeli vsaj tri dni suho in boste lahko v miru in brez strahu, da vas zalije, opravili delo. In občutiš, kako je ta človek nekako odvisen od tebe in ti reče, hvala, res ste mi pomagali, le kaj bi brez vas. Tvoj ego lepo malo zraste in se sonči. Pravi mali bog si v tistem trenutku. Morda primerljivo z zdravnikom, ki ti pozdravi bolezen, svetuje, kako si jo lajšaš… Tudi zdravniki so nekako mali bogovi.

Ampak pustimo zdravnike, jaz sem meteorolog. Z mojim malim, včasih malo večjim egom, ko »delim vremenske nasvete«. Morda gre nekaj časa res na tak način. Prej ali slej pa se ti zalomi. Vreme ne uboga vedno naših napovedi. Ko te pokliče razjarjeni kmet, da mu je zmočilo seno, »pa ste rekli, da ne bo dežja – to slamo zdaj kar sami vzemite«, postane ego prav majhen, kar težko ga najdeš. Takrat nisi več mali bog, ampak en neviden navaden človeček, ki se pač trudi narediti najbolje. In morda je po svoje tako tudi prav, saj ego ni nekaj, na čemer bi bilo vredno graditi svoje življenje.