»Recepte sem napisal bolnikom, ki sem jih zelo dobro poznal in spremljal več kot desetletje,« je svoj včerajšnji zagovor začel obtoženi zdravnik dr. Ivan Radan, ki ga obtožnica poleg šestih umorov na smrt bolnih pacientov bremeni tudi zlorabe položaja in omogočanja uživanja prepovedanih drog. Ti dve kaznivi dejanji se nanašata na enormne količine psihoaktivnih zdravil, predvsem pomirjevala xanax, ki jih je predpisal sam sebi pa tudi bratu in še nekaterim bližnjim. V dobrih dveh letih je po obtožnici neupravičeno izdal več kot 800 običajnih zelenih receptov za različna zdravila (za okoli 20.000 evrov), od tega sebi približno 400 – pri čemer je tožilstvo upoštevalo samo tiste recepte, ki so jih policisti zasegli v lekarnah. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bilo izdanih še bistveno več spornih receptov, okoli 2200, vendar so jih nekatere lekarne že vrgle v smeti.

Xanaxa za dve leti po 30 tablet na dan

»Psihične težave so še vedno tabu in vedeli so, da mi lahko zaupajo,« se je včeraj branil Radan. Med drugim je dodal: »Ali je bilo nelegalno ali sporno, ne vem. Ampak delal sem v dobro bolnikov.« Čeprav so njegovi sodelavci z Interne klinike in nekateri z Nevrološke klinike pričali, da naj bi imel Radan težave z odvisnostjo, je obtoženi očitke včeraj ponovno odločno zanikal. Vzel je kvečjemu eno tableto xanaxa na teden, da je zaspal, preostala pomirjevala, ki jih je pisal na svoje ime, pa je dajal zakoncema, ki nista imela zdravstvenega zavarovanja in sta bila v stiski zaradi smrti sina. Kdo sta bila zakonca, ki naj bi potrebovala ogromne količine pomirjeval, ni povedal.

»Gre za izjemno obsežno predpisovanje ozkega nabora zdravil v popolnem neskladju s terapevtskimi smernicami,« pa je včeraj na sojenju pričal predstavnik ZZZS dr. Jurij Fürst. Poudaril je, da Radan teh zdravil že formalno ne bi smel izdati, saj ni bil njihov lečeči zdravnik, zdravila pa lahko izdajajo samo osebni zdravniki ter specialisti, kadar so bolniki nanje ustrezno napoteni. Za nameček so xanax in psihične težave v domeni psihiatrov in ne internistov. »Tudi sam sem internist in teh zdravil (xanax, op. p.) ne smemo predpisovati,« je dejal Fürst, ki je Radanovo početje označil za sistemsko kršenje najosnovnejših pravil predpisovanja zdravil. Radan je sebi predpisal toliko xanaxa, da bi moral dve leti jesti po 30 tablet na dan, priporočeni odmerek pa je ena do tri tablete na dan. Ker gre za zdravilo, ki povzroča težko odvisnost, je bilo tudi po vsebinski plati Radanovo predpisovanje xanaxa sebi in drugim po Fürstovem mnenju povsem neprimerna zloraba psihoaktivnih zdravil. Radan je xanax včasih na isti dan dvignil celo večkrat – v različnih lekarnah, da informacijski sistem tega ne bi zaznal. Prav tako naj bi za dvig zdravil zlorabil tudi zdravstvene kartice drugih zavarovancev.

Za brata je ferrari med zdravniki

V bran Radanu je včeraj pričal njegov brat Kristian, ki je povedal, da je potreboval psihoaktivna zdravila, tudi malce večji odmerek. Na vprašanje, zakaj se ni obrnil na psihiatra ali svojo osebno zdravnico, kot bi bilo prav, je odvrnil, da je njegov brat izjemen strokovnjak. »Tudi če bi imel na izbiro fička in ferrarija, bi izbral ferrarija,« je bil nazoren. Kristian je zanikal, da bi imel brat Ivan kdaj težave s psihoaktivnimi zdravili. Zgolj dvakrat sta se odločila za eksperiment. Kristian, ki je po izobrazbi kemik, je bratu vbrizgal anestetik propofol, saj ju je zanimalo, ali pomaga proti migreni. Ob drugem eksperimentu pa je bil ob bratu, ko je vzel visok odmerek uspavala sanval. Ivana Radana je nato nosila luna, zbudil pa se je spočit. »Letel je v službo, da zdaj ve, zakaj so jim ljudje padali s postelj,« je raziskovalno vrednost eksperimentiranja povzel Kristian Radan in pojasnil, da je bil njegov brat izjemno predan delu in je v službi izgoreval.

Na bratovo prošnjo je pred leti celo pisal nekdanji sošolki, ki dela na bruseljskem inštitutu, naj njen inštitut opravi zunanji nadzor na Nevrološki kliniki. V elektronskem sporočilu se je kemik Kristian Radan podpisal kot predstavnik intenzivnega oddelka na Nevrološki kliniki in uradno prosil za nadzor. Bil je zavrnjen. Na vprašanje, zakaj se je lažno predstavljal, je včeraj mirno pojasnil, da bi »se lahko predstavil tudi kot kralj Lazar«, saj je »bratu zaupal in ljudje so umirali«.

Obtoženi zdravnik se je včeraj zagovarjal tudi zaradi treh ponarejenih dokumentov dunajske klinike AKH, s katerimi je želel upravičiti svoje daljše odsotnosti, ko je delal še na interni kliniki. Izkazalo se je, da so dokumenti ponarejeni in da se tam ni nikoli zdravil. »To sem naredil, ker mi je presedlo, da se je nekdo drznil tako vtikati v moje osebno življenje,« je včeraj dejal Radan, ki tudi kaznivega dejanja ponarejanja sicer ne priznava.