Da bodo letošnji pikniki malo bolj razburljivi in okusni, poleg pripravite še katero izmed naslednjih jedi.

Pečen ananas z medeno omako

Sestavine za medeno omako: 2 žlici medu, 1/2 žlice olivnega olja, 1 žlica limetinega soka, 1 večji ščepec cimeta, 1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine: 1/2 svežega ananasa

Vse sestavine za omako dajte v skodelico in dobro premešajte. Olupljen ananas narežite na centimetrske rezine.

Gril ponev zelo dobro segrejte. Ananasove rezine na obeh straneh premažite z medeno omako in prenesite na žar ponev. Po približno štirih minutah (toliko časa, da se ananas segreje in malenkost zmehča) rezine obrnite in popecite še na drugi strani. Popečene rezine prenesite na krožnik, pokapajte s preostalo omako in postrezite.

Pečena polenta in šparglji

Sestavine za polento: 150 g instant polente, sol, 1 žlica olivnega olja, 450 g vrele vode,

Sestavine za šparglje: šopek zelenih špargljev, olivno olje, sol, poper, limonin sok

Najprej pripravite polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo 3x več kot polente) dodajte žlico olivnega olja ter med nenehnim mešanjem z metlico še polento.

Kuhajte nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Pripravite večji kos folije za živila. Na sredino folije prenesite polento in jo zavijte v okroglo hlodasto obliko – v obliko salame. Na vsakem koncu folijo zavijte kot bombonček in pustite, da se shladi in strdi.

Špargljem odlomite olesenele dele, jih prenesite na krožnik, pokapajte z olivnim oljem, posolite in popoprajte ter z rokami olje dobro pomasirajte po celotni površini špargljev.

Polento narežite na centimeter široke kolute. Žar ponev res dobro segrejte, jo na eni strani malo pokapajte z oljem ter tja razporedite poletno. Poleg dajte še šparglje. Pecite toliko časa, da se polenta popeče, šparglji pa zmehčajo in obarvajo. Pečene šparglje pokapajte z malo limoninega soka. Pečene polentne kolute in šparglje servirajte na krožnik in postrezite.

Brusketa s češnjevimi paradižniki

Sestavine: 4 kosi (ajdovega) kruha, 1 strok česna, 1 pest češnjevih paradižnikov, 1 žlica kaper, sol in poper

Rebrasto ponev dobro segrejte. Naoljite eno stran kruha in jo dajte, z naoljenim delom spodaj, v ponev. Ko kruh dobi lepo barvo, ga obrnite in popecite še na drugi strani.

Ko so kosi kruha dobro popečeni, jih vzemite s ponve in podrgnite s prepolovljenim strokom česna. Vzemite polovičko češnjevega paradižnika ter tudi z njo podrgnite po kruhu, da le-ta vpije paradižnikov sok.

Na kruh potem razporedite preostale polovičke ali četrtinke češnjevega paradižnika, posolite in popoprajte ter okrasite s kaprami. Postrezite, še prej pa pokapajte z olivnim oljem.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za piščančje kroglice:

150 g piščančjega ali puranovega mletega mesa

1/4 rjave čebule

3 žlice paradižnikovega koncentrata

1/2 žličke suhega origana

sol

poper

1 žlica olivnega olja

Ostale sestavine:

1 pest majhnih bazilikinih lističev

1 vrečka malih mocarelic

1 pest češnjevih paradižnikov

PRIPRAVA

V ponvi segrejte olje in na njem najprej prepražite sesekljano čebulo, potem pa dodajte še fino sesekljan česen. Česen pražite le toliko časa, da zadiši.

Mleto meso dajte v večjo skledo in ga razporedite po celi skledi ter posolite in popoprajte ter dodajte še origano in ohlajeno mešanico čebule in česna. Dodajte še paradižnikov koncentrat in dobro pregnetite.

Roke si splaknite z mrzlo vodo in iz mesa oblikujte majhne kroglice. Kroglice razporedite po pekaču (nanj dajte papir za peko) in ga postavite v pečico, ogreto na 190 °C. Kroglice pecite 20 minut, vmes jih enkrat obrnite.

Češnjeve paradižnike narežite na polovice. Na palčke izmenično natikajte piščančje kroglice, bazilikine lističe, mocarele in češnjeve paradižnike.