Slane palačinke, pripravljene predvsem iz ajdove moke, so znamenita francoska jed in ko boste nekega dne odšli v Francijo, si jo vsekakor privoščite. Francozi so pri pripravi te jedi pravi strokovnjaki. Največkrat toplo palačinko iz ajdove moke obložijo s šunko, zelenjavo in jajcem ali pa z dimljenim lososom in zelenjavo. Obe različici sta fantastični.

Ajdova moka ne vsebuje glutena in je za peko zato bolj občutljiva, saj je prav gluten tisti element, ki združuje sestavine. Zato pri pripravi mase dodajte jajce in le čisto malo pšenične moke. Ajdova moka je odlična tudi zaradi značilnega vonja same moke, ki je naravnost božanski in nenadomestljiv.

Že pripravljene ajdove palačinke lahko kupite v marsikateri trgovini, zelo enostavno pa jih je pripraviti tudi doma. Kako, si preberite v nadaljevanju.

V skledo presejte ajdovo in pšenično moko ter sol (natančne mere si preberite v nadaljevanju). Mokama med mešanjem postopoma dodajte vodo in poskrbite, da dobite enotno zmes brez grudic. V manjši skodelici razžvrkljajte jajce in razžvrkljanega umešajte v vodo z moko. Zmes dobro premešajte, da dobite gladko maso. Maso pred pečenjem pustite počivati približno 15 minut.

Priprava ajdovih palačink in sočnega ter dišečega polnila res ni zapletena. Poskrbite le, da so palačinke pred nadevanjem tople, potem pa jih napolnite, jed pa takoj postrezite in se za vsaj nekaj minut počutite kot najbolj prefinjeni Francoz/Francozinja.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za ajdove palačinke:

- 120 g ajdove moke

- 30 g polnozrnate pšenične moke

- 1 ščepec soli

- 3,5 dcl vode

- 1 jajce

- olje ali kokosovo maslo

Ostale sestavine:

- 250 g gob

- 60 g sveže špinače

- 2 stroka česna

- 1 por

- sol

- poper

- 2 koščka masla

- 1 dcl belega vina

PRIPRAVA

Najprej pripravite maso za ajdove palačinke (recept preberite v uvodu) in jo pustite počivati približno 15 minut.

Ponev za palačinke res dobro segrejte (če ne bo dovolj vroča, se bo palačinka prijela). Na razgreto ponev kapnite nekaj kapljic olja ali kokosovega masla in zajemalko mase. Ponev nagnite sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve in pecite 2 minuti na eni strani in približno enako časa še na drugi strani. Specite vse palačinke – mase je dovolj za približno 4 debelejše palačinke. Palačinke shranite na toplem.

Gobe narežite na rezinice, česen sesekljajte, por pa narežite na kolute.

V večji kozici segrejte žličko olja in stopite košček masla. Dodajte por in pražite toliko časa, da se por zmehča, a ne obarva.

Potem dodajte česen in premešajte in pražite toliko časa, da česen zadiši. Potem v kozico stresite gobe in pražite 5 minut, da se gobe zmehčajo in spustijo vodo. Potem v kozico zlijte vino in pražite toliko časa, da alkohol izpari in da se skoraj vsa tekočina ukuha. Gobe posolite in popoprajte. Dodajte polovico sesekljanega peteršilja in premešajte.

Dodajte špinačo in premešajte, da uvene. Potem dodajte še preostalo maslo in kuhajte še toliko časa, da se maslo stopi in prepoji z gobami in špinačo.

Potem zelenjavo poskusite in dosolite, če je potrebno, nato pa zelenjavo odstavite z ognja in vanjo umešajte še skoraj ves preostal peteršilj.

Tople ajdove palačinke obložite z vročo zelenjavo in okrasite s preostalim peteršiljem. Takoj postrezite in uživajte!