Pred derbijem skupine D v Bordeauxu španski selektor Vicente Del Bosque v nasprotju z nekaterimi napovedmi ni želel ničesar tvegati in je na igrišče poslal najmočnejšo zasedbo, nekaj sprememb pa je v svoji enajsterici napravil hrvaški strateg Ante Čačić, ki je v primerjavi s prejšnjo tekmo zamenjal štiri igralce. Poleg poškodovanega Luke Modrića so na klopi pristali tudi Mario Mandžukić, Marcelo Brozović in Domagoj Vida, namesto njih pa so od prve minute zaigrali Nikola Kalinić, Marko Rog, Marko Pjaca in Tim Jedvaj.

Že v sedmi minuti hladen tuš za Hrvate

Morda je bila ravno spremenjena zasedba razlog za slabši začetek Hrvatov, ki so se po sedmih minutah že znašli v zaostanku. Španci so v svoji prvi nevarni akciji na tekmi izigrali hrvaško obrambo in po lepi kombinaciji med Davidom Silvo in Cescom Fabregasom je slednji podal pred vrata do Alvara Morate, ki je brez težav vpisal svoj tretji zadetek na prvenstvu in se na lestvici strelcev na prvem mestu izenačil z Valižanom Garethom Balom. Hrvati so imeli kmalu priložnost, da bi izenačili, ko je Sergio Ramos v 13. minuti podaril žogo Kaliniću, a je David de Gea njegov strel ubranil. Še bolj je po izenačenju zadišalo dve minuti kasneje, ko se je De Gea preveč poigraval in izgubil žogo, poskus loba Ivana Rakitića v prazna vrata pa se je končal z dvojno zadetim okvirjem vrat, žoga pa na smolo Hrvatov ob tem ni prečkala golove črte.

Sledilo je obdobje rahle premoči Španije in nekaj zapravljenih priložnosti, zaključek prvega polčasa pa je spet pripadel Hrvatom. Če je Ivan Perišić v 41. minuti z glavo še meril prek vrat, pa za Špance ni bilo rešitev dve minuti kasneje, ko je po podaji Perišića z leve strani izpred gola žogo spretno v mrežo poslal Nikola Kalinić, pri pokrivanju pa je zamudil Ramos. Španija, ki na evropskih prvenstvih pred tem poraza ni poznala na štirinajstih zaporednih tekmah, pa je dobila gol prvič po 734 minutah igre, a zadetek Hrvatov ni bil nezaslužen, saj so v prvih 45 minutah prikazali dobro igro in nenazadnje kljub precej manjši posesti žoge (33% - 67%) tudi večkrat streljali (7:4).

(Foto: Reuters)

Hrvati od pekla do raja

Drugi polčas je ponudil kar nekaj razburljivih trenutkov. Po dokaj izenačenem prvem delu nadaljevanja so najlepšo priložnost za zmago Španci zapravili v 70. minuti, ko so dobili dvomljivo dosojeno enajstmetrovko po domnevnem prekršku nad Silvo, a je Ramos streljal preveč po sredini vrat in je Danijel Subašić njegov poskus uspel ubraniti. Zatem so v zaključku tekme Španci vse močneje pritiskali proti hrvaškim vratom in lovili zmago, a so naši južni sosedi uspeli odbiti vse njihove napade. Nato pa so Hrvati v 87. minuti za piko na i celo izvedli odličen protinapad, ki ga je po samostojnem prodoru z natančnim strelom po tleh zaključil Perišić in dvignil na noge hrvaške navijače. Španci v zadnjih minutah niso uspeli več sestaviti nevarne akcije, da bi lahko ogrozili veliko zmago Hrvatov in so se morali sprijazniti s porazom in drugim mestom v skupini, v osmini finala pa jih čaka težek obračun z vselej neugodnimi Italijani, medtem ko Hrvati na svojega nasprotnika še čakajo.

Rakitić: Sedaj se vidi, kako zelo smo močni

»Premagali smo evropske prvake, a ne šteje le ena tekma. Smo močna ekipa, ki lahko igra proti slehernemu nasprotniku in pri tem skuša biti uspešna,« je po tekmi od samozavesti prekipeval hrvaški selektor Ante Čaćić. »V prvi enajsterici sem opravil pet sprememb, saj sem želel, da naslednji del tekmovanja pričakam s svežimi igralci. Tudi zato je ta izid še toliko pomembnejši. Želeli smo zmagati v skupini in to nam je uspelo. Kar me je še posebej veselilo, je, da smo bili agresivni. Igramo in se borimo za Hrvate po vsem svetu. Ta reprezentanca je kot naš narod. Naši nogometaši dokazujejo, kako je treba zastopati svojo državo, kako se je treba obnašati.«

Zvezdnik naših južnih sosedov Ivan Rakitić je sicer po tekmi miril pred evforijo, a hkrati priznal, da je skupaj s soigralci odigral malodane brezhibno srečanje. »Vse smo naredili, borili smo se do konca. Videlo se je, kako dihamo do zadnjega sodnikovega žvižga in to verjetno proti najmočnejši reprezentanci na svetu. Sedaj se vidi, kako zelo smo močni« je povedal vezist Barcelone, njegov soigralec in igralec tekme Ivan Perišić pa je dodal: »Odigrali smo odlično tekmo in osvojili prvo mesto v skupini. Vendar je to šele začetek. Ostati moramo osredotočeni in se še naprej boriti. Samo tako lahko izboljšamo bronasto medaljo iz Francije 1998.«

Ramos enajstmetrovko zgrešil zaradi Modrića

V taboru Španije niso skrivali nezadovoljstva nad porazom, ki ga bržkone niso pričakovali. »Igralci so vsi sedeli v tišini. Ne marajo izgubljati,« je priznal selektor evropskih prvakov Vicente del Bosque. Tekmo smo imeli pod nadzorom. Ne želim pretirano braniti naše predstave. Nismo igrali slabo, a smo bili na koncu premalo osredotočeni.«

Da so Hrvati zasluženo zmagali, pa je po tekmi priznal Sergio Ramos, ki je v drugem polčasu zgrešil enajstmetrovko za svojo reprezentanco. »So zelo dobra ekipa. To je bila dokaj nenavadna tekma. Nadzorovali smo srečanje in si ustvarili kar nekaj priložnosti. Sam sem zgrešil najstrožjo kazen, ki bi nas lahko popeljala v v vodstvo, a mi ni bilo usojeno,« je dejal nogometaš Reala in obenem izdal, kaj je bil največji razlog, da je hrvaški vratar ubranil njegov poskus z bele točke. »Modrić je vratarju dejal, naj počaka in se nato vrže v desno. To je storil in je delovalo. Luka me zelo dobro pozna. Skupaj trenirava vsak dan.«

Čehi pogoreli, Turki vstali od mrtvih

Pred drugo tekmo v skupini C v Lensu se je postavljalo predvsem vprašanje, ali bodo Čehi uspeli premagati doslej neprepoznavne Turke in s štirimi točkami priti v osmino finala, medtem ko bi Turki po dveh porazih in slabi razliki v zadetkih za kaj takega potrebovali visoko zmago, ki pa je po njihovi slabih predstavah ni nihče pričakoval. A Čehi niso najbolje začeli tekme in so imeli s Turki kar nekaj težav, po 10 minutah pa se znašli celo v zaostanki in njihovi načrti so postali precej težje uresničljivi. Turki so prvi gol na prvenstvu dosegli po protinapadu in prodoru Emreja Mora po desnem krilu, njegovo podajo pred vrata pa je v gol spremenil izkušeni napadalec Burak Yilmaz. Čehi so nato prevzeli pobudo in si priigrali nekaj priložnosti, a bližje golu kot ob zadeti vratnici Tomaša Sivoka niso prišli in prvi polčas se je končal z vodstvom Turčije.

(Foto: Reuters)

V drugem polčasu so Čehi krenili na vse ali nič, saj so potrebovali zmago. Imeli so nekaj priložnosti, a jim je načrte podiral vratar Volkan Babacan. Ob tem so priložnost začutili tudi Turki in v 65. minuti so po golu Ozana Tufana prišli do drugega gola, ki je močno spremenil situacijo na igrišču in v skupini. Čehi so izgubili upanje na zmago in morebitno uvrstitev v osmino finala, kar pa je tedaj postala zelo realna možnost za Turke. Izid se ni več spremenil in Turčija je s češkim skalpom prišla na tretje mesto, ima pa boljši izkupiček od Albanije, torej je povsem blizu osmini finala.