Hrvaška nogometna vrsta je bila z eno nogo in pol že v osmini finala evropskega prvenstva, po divjanju navijačev na tribunah stadiona v Saint-Etiennu pa ji zdaj grozi celo izgon s turnirja.

Razpad po Modrićevi poškodbi in divjanju navijačev

»Oče je bil najsrečnejši, ko sem igral za reprezentanco Hrvaške. Brez njega mi ne bi uspelo. Pripravljen sem,« je hrvaški kapetan Darijo Srna dejal pred tekmo, potem pa so ga ob intonaciji državne himne zaradi nedavne smrti očeta Uzeirja premagale solze. Prizor, ki se je dotaknil njegovih rojakov. »Ponosna sem, da je Darijo naš kapetan. Kakšen navdih!« je čivknila še hrvaška teniška igralka Donna Vekić. Hrvaška je tokrat dihala in igrala za svojega kapetana. Naši južni sosedi so drugega tekmeca na turnirju takoj stisnili pred vrata Petra Čecha in še očitneje prevladovali kot na premieri proti Turčiji. Hrvaško premoč je v prvem polčasu kronal Ivan Perišić, ko je žogo poslal v daljši kot čeških vrat in sprožil val navdušenja na tribunah, kjer je poskakovalo več kot deset tisoč navijačev v kockastih dresih. Hrvati niso pojenjali niti v nadaljevanju. Ko je Ivan Rakitić spodkopal žogo za 2:0, so bili Čehi zlomljeni, saj bi lahko Hrvaška do vrha napolnila njihovo mrežo, a je ob visokem vodstvu zapravila še kopico priložnosti. Razmerja moči pa so se povsem spremenila, ko je po dobri uri igre zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice z igrišča odšel zvezdnik Reala Luka Modrić.

Čehi so hitro dosegli zadetek priključka, Hrvaški pa so avtogol zabili kar lastni navijači, ki so nekaj minut pred koncem na igrišče zmetali pirotehnična sredstva in na tribuni med seboj fizično obračunali. Pomiriti so jih skušali nogometaši, a je bilo ozračje tako razgreto, da jo je v kaosu skupil celo gasilec, ki mu je pred očmi razneslo petardo. V paniki Hrvatov je Češka v sodnikovem podaljšku po igranju Domagoja Vide z roko izsilila enajstmetrovko, ki jo je v zadetek in dragoceno točko pretvoril Tomas Necid, Hrvaška pa se je zaradi neljubih dogodkov na tribunah osramotila pred vso Evropo. Evropska nogometna zveza bo incident prav gotovo vzela pod drobnogled. Ne gre pozabiti, da je Uefa v zadnjem obdobju Hrvaško že večkrat strogo kaznovala, zato je naslednja sankcija lahko celo usodna za hrvaški obstoj na EP.

Hrvati se počutijo osramočene

»Počutim se neumno. Sodnik nam je rekel, da bi najraje kar prekinil tekmo, ko so začeli divjati navijači. To se ni zgodilo po naključju. Očitno imamo več miru, ko igramo v gosteh. Če se navijači tako vedejo, si niti ne zaslužimo zmage. Kako naprej? Ne vem, morda nas bodo vse poslali domov,« je bil žalosten Ivan Rakitić, kapetan Darijo Srna pa je takole ocenil: »Navijači si ne zaslužijo komentarja. To je bila zame najtežja tekma v karieri.« Ivan Perišić je bil na robu solza, ko je govoril o dogodkih na tribunah: »Zagotovo bomo nosili posledice. Morda je bolje, da ne igramo na prvenstvu, saj peščica ljudi sramoti našo državo pred vsem svetom. Policistom sem dejal, naj preženejo nevarno skupino navijačev, a so rekli, da nimajo teh pristojnosti.«

O možnosti, da bi Uefa Hrvaš ko nagnala s prvenstva, je govoril tudi selektor Ante Čačić, ki je opozoril, da izgredi hrvaških navijačev niso novost: »Vse to smo že videli, a se nikomur nič ne zgodi. Znova smo se osramotili. Takšni izgredi ne koristijo naši državi, našim ljudem, našim nogometašem, ki s ponosom nosijo hrvaški dres.«

Opozorila o incidentu že pred tekmo

Sicer pa so varnostni organi hrvaško-češki dvoboj že pred dnevi označili za tekmo visokega tveganja. V Franciji se je veliko govorilo in pisalo o tem, da naj bi ekstremistična hrvaška navijaška skupina pripravljala odmeven incident, zaradi katerega bi morali prekiniti tekmo. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je francoskim oblastem že pred dnevi predalo seznam 326 potencialno nevarnih navijačev, ki naj bi med tekmo poskrbeli za nerede. Enega od navijačev s črnega seznama so prijeli na pariškem letališču in mu prepovedali vstop na francoska tla, na mejnem prehodu pa so zaustavili hrvaške navijače, ki so v kombiju prevažali nedovoljena sredstva za potovanje na nogometno tekmo. Zagrebški mediji so na dan tekme poročali, da so francoski organi pregona zadnji trenutek preprečili katastrofo, ki bi pomenila veliko sramoto za hrvaški nogomet, a so se grdo zmotili.

Po nekaterih predvidevanjih so vročekrvni navijači z incidentom hoteli sporočiti javnosti, da ostro nasprotujejo politiki vrha Hrvaške nogometne zveze, ki jo vodi nekdanji napadalec Davor Šuker. Del hrvaške javnosti je še vedno nastrojen proti vodilnim nogometnim funkcionarjem, kar nakazujejo številni transparenti po državi. V Splitu se je v prejšnjih dneh pojavil zapis »Prodali ste naše sanje, Judovi sinovi«, na mostu, ki povezuje dalmatinsko mesto Trogir in otok Čiovo, pa se je razbohotil napis: »Bog, pomagaj, da bi izgubili vse tekme.« Kot so že pred tekmo poročali mediji, je dvoboj med Hrvaško in Češko hotela prekiniti splitska navijaška skupina Torcida, ki naj bi vstopnice za svoje člane dobila prek prijateljskih povezav z navijači Saint-Etienna. Po nekaterih informacijah iz navijaških krogov naj bi se za prihod v Francijo ogreval tudi radikalni del zloglasne zagrebške navijaške skupine Bad Blue Boys, ki je hotel fizično obračunati z vročekrvnimi privrženci ruske reprezentance.