Evropska nogometna zveza (Uefa) je v skladu z napovedmi izrekla kazen za vrsto incidentov, ki so jih hrvaški navijači sprožili na petkovi tekmi evropskega prvenstva proti Češki. Odločitev je blaga, saj bo morala Hrvaška nogometna zveza v blagajno Uefe prispevati »zgolj« 100.000 evrov, obenem pa do konca turnirja ne bo smela prodajati vstopnic identificiranim huliganom. Novica je v naši južni sosedi pomirila strasti pred današnjo odločilno tekmo, ko se bodo kockasti v Bordeauxu za napredovanje v osmino finala pomerili proti branilki naslova Španiji.

Doslej skoraj 900.000 evrov kazni

Sprva je kazalo, da bo Uefa podaljšala hrvaško negotovost in odločitev sprejela šele danes. Tamkajšnji mediji so pravilno napovedali, da njihova reprezentanca ne bo izključena z evropskega prvenstva, zgrešili pa so s trditvijo, da se Hrvaški nogometni zvezi obeta rekordna denarna kazen. Hrvaška je namreč najvišji znesek do zdaj plačala v tem koledarskem letu, ko je bila kaznovana s 135.000 evri zaradi fašističnega obnašanja navijačev na tekmah proti Izraelu in Madžarski, v zadnjih letih pa je v blagajno Uefe zaradi navijaških škandalov namenila že skoraj 900.000 evrov, kar vročekrvnežev ni ustavilo.

Postopek proti Hrvaški je vodil avstrijski funkcionar slovenskih korenin Thomas Partl, ki je kockaste v preteklosti že kaznoval s 100.000 evri za svastiko na travniku splitskega Poljuda, sankcioniral pa je tudi že zagrebški Dinamo. Disciplinska komisija Hrvaške ni vzela pod drobnogled zgolj zaradi metanja bakel na igrišče, pač pa tudi zaradi vzklikanja ustaških in homofobnih gesel s tribun stadiona v Saint-Etiennu, kjer so navijači med drugim izobesili številne zastave s sporno fašistično ideologijo. »Zelo jasno bom povedal: nasilneži ne bodo zmagali, saj nogomet igramo na igrišču. Država bo vzpostavila nadzor in naredila vse, da jih prežene iz športa. Slediti moramo angleškemu vzoru, saj so na Otoku s pravimi vzvodi opravili s huligani,« je v pogovoru za španski časopis Marca dejal predsednik hrvaške zveze Davor Šuker.

Nekdanji odlični napadalec je poleg vplivnega in dolgoletnega funkcionarja Zdravka Mamića največji kamen spotike v očeh pobesnelih navijačev, ki želijo s serijskimi incidenti opozoriti na korupcijo v hrvaškem nogometu in prisiliti vodilne k odstopu, s čimer bi po njihovem očistili vrh panoge.

Policija prisluškuje navijačem

O navijaških izgredih je razpravljala tudi tehnična vlada odhajajočega hrvaškega premierja Tihomirja Oreškovića. Minister za notranje zadeve Vlaho Orepić ni izključil možnosti, da bi hrvaški huligani napadli tudi na nocojšnji tekmi s Španijo, zato je hrvaška oblast v polnem sodelovanju s francoskimi organi pregona. Vrh hrvaške vlade je včeraj pripomnil, da so različne varnostne službe preprečile še hujše incidente, na katere so se huligani pripravljali dlje časa. Oglasila se je hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, ki je za navijaško divjanje obtožila »sovražnike Hrvaške« in jih oklicala za orjunaše, kot so se imenovali člani nekdanje Organizacije jugoslovanskih nacionalistov, ki je nastala v 20. letih prejšnjega stoletja.

Hrvaška policija medtem vsakodnevno zbira informacije o 326 navijačih s svojega črnega seznama. Na seznamu ima več kot polovica oseb uradno prepoved vstopa na nogometne tekme. Po poročanju hrvaških medijev naj bi tako hrvaška kot francoska policija v zadnjih dneh prisluškovali telefonskim pogovorom skrajnih navijačev in jih nadzirali na družbenih omrežjih. Neuradno bodo francoski policisti vse hrvaške navijače iz omenjenega registra poskušali ujeti in zadržati v priporu že pred večerno tekmo, identificiranim 25 razgretežem s petkovega dvoboja proti Češki pa grozi takojšen odvzem prostosti ob prečkanju francoske meje.