Tudi ob letošnji 25. obletnici osamosvojitve ne bo šlo brez dveh proslav: poleg petkove (24. junija) državne proslave na ljubljanskem Trgu republike bo dan kasneje na isti lokaciji še praznovanje pod naslovom Za mojo Slovenijo, ki ga organizira Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) v sodelovanju s tremi pomladnimi strankami: SDS, NSi in SLS. A pri proslavi pomladnikov se zapleta. Slovenska ljudska stranka je od njenega soorganiziranja že odstopila in ji tudi odrekla finančno podporo, vodilnih predstavnikov SLS pa na sobotnem praznovanju ne bo.

SLS je Janši odrekla poslušnost

»V SLS ne bomo sodelovali pri nobeni proslavi, ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru in kjer se vnaprej ve, kdo bo požel aplavz in komu se bo žvižgalo. To ni demokracija, ampak posmeh demokraciji,« svojo odsotnost na sobotni prireditvi utemeljujejo v vodstvu SLS. Ob tem spomnimo, da je predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Zidanšek na aprilskem zborovanju Za obrambo Slovenije, na katerem so Janševi privrženci izžvižgali Novakovo, še zvesto asistiral prvaku SDS ter se v svojem govoru zavzemal za »veliko Slovenijo«. Očitno pa ga je v zadnjem času vznemirilo Janševo spodbujanje nastanka novih strank na desnici. Zidanšek je namreč prepričan, da sta stranki Franca Kanglerja in Aleša Primca zgolj satelita SDS oziroma da Janša z ustanavljanjem satelitskih strank dela le zase in za svoje politično preživetje, kar je daleč od partnerskega odnosa do drugih desnosredinskih strank.

Vodilni predstavniki SLS pa se bodo udeležili petkove državne proslave ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Na njej bo tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je po naših informacijah na sobotnem praznovanju Za mojo Slovenijo najverjetneje prav tako ne bo. Od vsega začetka naj bi namreč imela pomisleke o smotrnosti dveh proslav, tudi ona pa je kritična do potez, izjav in mitingov Janeza Janše v zadnjem času.

Bo Lojze Peterle govornik?

Zato je še toliko bolj aktualno vprašanje, ali bo predsednik vlade v času osamosvajanja, zdaj pa evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle, eden od treh govornikov na sobotnem pomladnem praznovanju (poleg njega naj bi zbrane nagovorila še član slovenskega predsedstva v času osamosvajanja Ivan Oman in takratni obrambni minister Janša). Kot je znano, je namreč Peterle zaradi nestrinjanja z načinom odločanja o vložitvi kazenske ovadbe zoper štiri nekdanje člane slovenskega predsedstva, ki so februarja 1991 podpisali deklaracijo za mir, pred dnevi izstopil iz predsedstva VSO. Vendar pa nam je Peterle včeraj dejal, da je še vedno član tega združenja in da se sobotni proslavi ni odpovedal. »Zame je osamosvojitev pomembnejša od vseh razlik. Kar smo tedaj naredili, smo naredili v dobro vseh in to je vredno praznovati skupaj. Ne glede na to, do kod so se razvile razlike.«

Na vprašanje, ali se ne boji, da ga bodo Janševi privrženci ob njegovem govoru izžvižgali, kot so to storili Ljudmili Novak na zborovanju Za obrambo Slovenije, nam je Peterle priznal, da dobiva v zadnjem času tudi grožnje. Vendar pa želi na prireditvi povedati, kaj misli, »in po 25 letih Slovenci že vedo, kaj lahko pričakujejo od Lojzeta Peterleta«. Te besede predsednika Demosove vlade nekateri naši sogovorniki na desnici razumejo kot napoved, da bo Peterletov sobotni govor vseboval tudi nekatere misli, ki prvaku SDS ne bodo najbolj všeč. Dopuščajo pa tudi možnost, da se Peterle pod težo »hudih groženj, ki jih v zadnjih dneh dobiva od radikalnih desnih volilcev«, vendarle še premisli in odpove svojo udeležbo na Janševem mitingu.

Mar na proslavi ne bo tudi Orkestra SV?

Zapleta pa se tudi pri udeležbi Orkestra Slovenske vojske (SV) na prireditvi VSO oziroma pomladnih strank. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Aleš Sila nam je povedal, da v kabinetu ministrice Andreje Katič niso bili obveščeni o tem, da tudi VSO organizira svojo proslavo ob dnevu državnosti, in da torej tudi tega, da bo na njej igral Orkester SV, niso vedeli. Zato so se obrnili na generalštab SV, od koder so jim po besedah Sile razložili, da »za proslavo z imenom Za mojo Slovenijo, ki bo v soboto ob pol devetih na Trgu republike, niso izdali nobenega dovoljenja«.

Tudi nam so v generalštabu povedali, da so od VSO v sklopu sodelovanja Slovenske vojske z veteranskimi organizacijami, ki poteka skozi vse leto, dobili prošnjo zgolj za proslavo z imenom Dan državnosti, ki naj bi jo VSO na Trgu Republike organiziral 25. junija ob šesti uri popoldne. »Orkestru smo torej dovolili sodelovanje zgolj na tej proslavi, nič pa ne vemo o tej, za katero ste nam vabilo, na katerem piše, da naj bi Orkester SV igral na proslavi z začetkom ob 20.30, posredovali vi. Iz tega vabila niti ni razvidno, kdo proslavo organizira,« je povedal tiskovni predstavnik SV Simon Korez. Generalštabu SV smo namreč posredovali letak, ki so ga prejeli člani SDS in v katerem je poleg Janševega uvodnega nagovora še vabilo na letni tabor stranke in na prireditev Za mojo Slovenijo ob 25. obletnici dneva državnosti. V vabilu SDS na prireditev 25. junija ob 20.30 je poleg govornikov napisano še, da bodo v programu sodelovali Orkester SV in priznani glasbeniki in umetniki iz domovine in zamejstva, ni pa navedeno, kdo prireditev organizira. Na naše vprašanje, ali to pomeni, da Orkestra SV v soboto ob pol devetih na Trgu Republike ne bo, je Korez odgovoril: »Da. Če bodo stvari ostale takšne, kot so, ga tam ne bo.«

Hojs zanika, naši sogovorniki vztrajajo

Predsednik VSO Aleš Hojs meni, da gre za sprenevedanje obrambnega ministrstva oziroma generalštaba: »Gre za eno in isto zadevo, ki smo jo zgolj premaknili v bolj večerne ure zaradi visokih temperatur.« Hojs trdi, da so spremembo ure ministrstvu neformalno že sporočili, formalno pa bodo to storili v prihodnjih dneh.

Hojs je demantiral tudi besede naših virov, da soudeležba pomladnih strank pri proslavi pomeni tudi njihovo sofinanciranje te prireditve. »Edini organizator sobotne proslave Za mojo Slovenijo je združenje VSO, ki je proslavo tudi prijavilo na upravni enoti ter jo bo financiralo.« Vendar pa naši sogovorniki iz pomladnih strank vztrajajo: »Dogovorili smo se, da bodo pomladne stranke pri prireditvi sodelovale in jo sofinancirale. Hojsove trditve so še en dokaz več, kako si on in Janša očitno želita sprivatizirati praznovanje ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije.« To, da je na vabilu, s katerim razpolagamo mi, navedena zgolj SDS in ne tudi VSO, Hojsa ne moti. »Pa saj tudi SD vabi na kakšne druge veteranske zadeve, kot je denimo tista na Pohorju,« je še pristavil Hojs.