Premierni nastop v svetovni ligi v zgodovini slovenske odbojke je domača reprezentanca v Stožicah, kjer so zatajili le gledalci (v povprečju manj kot 2000 na tekmo), začela z zmago proti Katarju s 3:1. Katarci, ki so se dva tedna pripravljali na Pohorju, na svetovni lestvici pa so v enem letu napredovali za 15 mest (s 45. na 30., Slovenija je 25.), so bili od podprvakov Evrope boljši le v tretjem nizu (25:18). V preostalih treh so bili gostje, ki imajo le enega pravega Katarca, vsi drugi igralci pa so naturalizirani (prevladujejo odbojkarji iz Južne Amerike in držav nekdanje Jugoslavije), slabši.

Drugi nasprotnik Slovenije je bila Tunizija, edina reprezentanca od štirih v Stožicah, ki nima italijanskega selektorja. Vodi jo Tunizijec Fethi Mkaouar, na klopi preostalih treh pa so Italijani Andrea Giani (Slovenija), Roberto Piazza (Katar) in Vincenzo Nacci (Venezuela). Tunizijci, ki so prispeli v Slovenijo le dan pred začetkom turnirja, proti gostiteljem niso osvojili niti niza (0:3). Še najbliže so bili v tretjem, ko so vodili z 18:16, največ točk za zmagovalce pa je dosegel Mitja Gasparini (15).

»Proti Katarju na trenutke nismo dobro izkoriščali naših najmočnejših orožij, predvsem začetnega udarca, premalo pa smo bili prodorni tudi v (proti)napadih. Po izgubljenem tretjem nizu so fantje le vzeli resno moje napotke in bili z glavo pri stvari,« je ocenil selektor Andrea Giani. Kljub zmagi proti Tuniziji, osemkratnemu prvaku Afrike, Giani, ki še ni podpisal pogodbe o podaljšanju sodelovanja z OZS, ni bil zadovoljen z igro: »Ne le v tretjem, ampak tudi v prvih dveh nizih ne. Igrali smo preveč sproščeno in nismo bili zbrani. Povedemo z lepo prednostjo, a se nato ustavimo, ne pritiskamo več in čakamo le na tekmečeve napake.«

V zadnjem krogu sta se pomerili edini neporaženi reprezentanci Slovenije in Venezuele. Gostje so dobili prvi niz, a nato izgubili naslednje tri, o izenačenosti ekip pa veliko pove že podatek, da se noben niz ni končal z več kot tremi točkami razlike. Slovence od 24. do 26. junija čaka drugi turnir v Solunu v Grčiji, kjer bosta poleg gostiteljev nastopila še Katar in Portoriko. Sklepni turnir bo 1. in 2. julija v Frankfurtu.

Izidi, 1. krog: Slovenija – Katar 3:1 (15, 21, -18, 18), Venezuela – Tunizija 3:0 (22, 26, 20), 2. krog: Slovenija – Tunizija 3:0 (17, 20, 22), Venezuela – Katar 3:1 (-25, 15, 25, 23), 3. krog: Katar – Tunizija 3:1 (22, 20, -23, 20), Slovenija – Venezuela 3:1 (-23, 22, 24, 22), končni vrstni red: 1. Slovenija, 2. Venezuela, 3. Katar, 4. Tunizija.