Žlahten okus istega dne, kot so bili izkopani, pripravljenih špargljev je vsaj tako aristokratski kot vabljivost tartufov ali sveže nabranih gobanov. Šparglji s prodnatih obdelovalnih bregov Vipave blizu njenega izliva v Sočo med Biljami, Mirnom in Orehovljami na naši strani in Štandražem na drugi strani meje so šli v slast že Rimljanom, z njimi so se gostili na dunajskem dvoru in italijanski kralji, zato so jih domačini obudili s pridelavo pred petdesetimi leti, tudi na posestvu Rajka Mozetiča. V šestih tednih, kolikor traja sezona, jih družinsko pobere od 40 do 60 kilogramov na dan. Seveda pa je bila potrebna Rajku navdušena občudovalka, ki jo je našel v ženi Bredi iz Ljubljane, sicer pediatrinji v bolnišnici v Šempetru, ki je (za boljše spoznavanje med nami) sestra Dragice Wedam Lukič, ki je bila včasih ustavna sodnica.

Kot so znali Brici in Vipavci privabiti širni svet z okusi pršutov, pancet, salam, oljčnih olj, češenj in izbranih vin, so praznovalci na domačiji Mozetičevih v Biljah skupaj z vrhunskima poznavalcema vin Ivom Peršoljo in Davorinom Škarabotom utrli pot na uživaška omizja aristokratskim belim in zelenim špargljem. Seveda je kot pri zdravniškem poklicu tudi pri kuhanju Breda Wedam Mozetič pristopila s potrpežljivostjo pokušanja, kaj špargljem žlahti okus pri različnih jedeh. In je zbrala doma prijatelje dobre jedce ter dva poznavalca, ki sta z vini plemenitila posamezne jedi. Vina so bila iz kleti Goriška brda in z bogatih polic družine Borisa Stegovca s Svetega Martina na Brjah. Rajkov in Bredin sin Matija, ki v Ljubljani končuje medicino, pa je skrbel za brezhibno strežbo.

Namesto čebule drobnjak

Kot priporoča kuharica Breda, se zaradi občutljivega okusa špargljev, ki se jih olupi šele tik pred pripravo, pri kuhi namesto čebule uporablja drobnjak, namesto česna samo listi mladega česna, dobro se podata tudi peteršilj in luštrek. K hladnim predjedem je vinski mojster Ivo priporočil penečo rebulo ali kar hišno vino Rajka Mozetiča malvazijo ali pa celo sauvignon quercus iz kleti Goriška brda. Klasična frtalja (šparglji, luštrek in listi mladega česna), frtalja s šparglji, bezgovimi cvetovi in dodanim cimetom, pita iz zelenih špargljev in mladega sira (lahko kajmak) in na ploščice narezani ocvrti šparglji so imenitne hladne predjedi. Tople pa ravioli s špargljevim nadevom v smetanovi omaki z jagodnim prelivom (zraven gre rose sv. martin) ali špargljeva juha s pregrešno novotarijo – k juhi kozarec sauvignona. Glavne jedi so bile presenetljiva rižota iz ajdove kaše z opečeno panceto, trojček špargljev, ovit s šunko, začinjen z belim poprom, posut s sirom in dodelan v pečici, in telečji medaljon s tanko narezanimi ploščicami špargljev, popečenimi na žaru, potem ko je z njega že pobrana pečena teletina. Za sladico pa špargljev mus z jajčno kremo zabaione, zraven pa Bredina kremna rezina, ki močno ogroža sloves blejskih.

Ocena večera je bila enoglasna – dobrote iz špargljev gredo z roko v roki s proslavljenimi jedmi Brd in Vipavske doline, kar je nov zadetek v ponudbi slovenskega turizma.