Da se je nadzora zunanje ministrstvo takrat resnično lotilo na nezakonit način, je sodišče že ugotovilo, zdaj pa mora še ovrednotiti morebitne psihične in fizične težave, ki jih je imel tožnik. Reberc, tudi včerajšnje obravnave se zaradi zdravstvenih težav ni udeležil, zahteva 75.000 evrov odškodnine; 45 tisočakov zaradi duševnih bolečin, preostalo pa na račun telesnih.

Naj spomnimo, da je moral Reberc oktobra 2010 zapustiti Madrid iz treh razlogov: uslužbenki je naročil, naj spremeni datum na enem od blagajniških prejemkov, pogrešali so nekaj računalniške opreme, poleg tega pa je veleposlanik tudi enormno in nesmiselno zapravljal. V času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 je med drugim nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic, 900 knjig, za 40.200 evrov goriva in tako dalje. Kot je zagotavljal, je nakupljeno potreboval za obnovo rezidence in zagotavljanje primernega gostoljubja.

Povečati je moral odmerke

Zaradi suma, da se dogaja nekaj nenavadnega, je zunanje ministrstvo na veleposlaništvu opravilo nadzor, pri tem pa vstopilo tudi v Reberčevo rezidenco, zasebne prostore, ki jih je uporabljal skupaj z družino. Zaradi kršenja osebnostnih pravic (od pravice do nedotakljivosti stanovanja in osebnega dostojanstva do pravice do varnosti in zasebnosti) je vložil tožbo. Na prvostopenjskem sodišču so ga zavrnili, na višjem sodišču pa vendarle odločili, da vstop v določene prostore ni bil zakonit. Vse prostore rezidence so ocenili kot zasebne, razen dnevnega in hodnika, ki vodi do njega. Primer so višji sodniki vrnili sodnici Barbari Krpač Ulaga z navodilom, naj oceni, ali je Reberc zaradi tega res utrpel posledice, ki jih navaja, in kolikšna odškodnina mu zaradi tega pripada. Reberc priznava, da je res imel že prej zdravstvene težave, a da je po inšpekcijskem nadzoru moral še povečati odmerke zdravil, da se je lahko pomiril. Imel je težave s spancem, zvišan pritisk, glavobole. Kako je s tem, je sodnica, kot rečeno, včeraj izprašala njegovo psihiatrinjo, zdaj pa bo primer preučil še izvedenec medicinske stroke, najverjetneje psihiater.