Rast zaposlovanja se nadaljuje – tudi glede na izsledke Manpowerjeve napovedi zaposlovanja za prihodnje tri mesece. »Več kot osem od desetih delodajalcev pričakuje, da se struktura zaposlovanja v njihovem podjetju ne bo spremenila,« pravi izvršni direktor podjetja Manpower Rudi Čebulj.

V napovedi zaposlovanja za prihajajoče četrtletje, pri čemer so pod drobnogled vzeli več kot šeststo podjetij iz štirih slovenskih regij, pričakujejo šestodstotno rast z upoštevanjem sezonskih nihanj.

Priložnosti tudi v transportu

Zaposlitvene priložnosti naj bi rasle v vseh panogah razen v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribolovu. Najbolj optimistični so delodajalci iz proizvodne panoge, kjer so napovedali petnajst odstotkov več zaposlitvenih možnosti.

Nekoliko manjše, desetodstotne namere zaposlovanja so napovedali delodajalci iz finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij; v gostinstvu in turizmu za prihajajoče tri mesece pričakujejo šest odstotkov več zaposlovanja.

Četrtletna primerjava kaže tudi na upad zaposlitvenih možnosti v šestih od skupno desetih gospodarskih panog. Najopaznejši je upad neto napovedi zaposlovanja v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom ter v gradbeništvu.

Manj zaposlovanja kot lani

Manpowerjeva napoved sicer predvideva, da bodo delodajalci tudi v tretjem četrtletju letošnjega leta zaposlovali v vseh štirih regijah, ki so jih zajeli v raziskavo – največ na jugovzhodu in v osrednjem delu države. So pa delodajalci letos napovedali dva odstotka manj zaposlovanja kot v enakem obdobju lani. V primerjavi z minulimi tremi meseci so se zaposlitvene možnosti tudi geografsko gledano nekoliko znižale – v severozahodni regiji za tri, v severovzhodni in osrednji regiji pa za dve odstotni točki.

Najmočnejši zaposlitveni utrip pričakujejo v velikih, najšibkejšega pa v malih podjetjih.