Zavod RS za zaposlovanje je podaljšal rok za prijave na javno povabilo Prvi izziv 2015, ki je namenjeno zaposlovanju brezposelnih, mlajših od 30 let, iz vzhodne Slovenije. Delodajalci se lahko nanj po novem prijavijo do porabe sredstev oziroma najpozneje do 31. marca 2017. Doslej je kot končni rok za oddajo ponudb veljal 30. junij letos. Na javnem povabilu je skupaj na voljo 20,7 milijona evrov, od tega po novem za letos 12,5 milijona.

Na zavodu so od konca novembra lani doslej sklenili 911 pogodb z delodajalci za 1053 brezposelnih, kar predstavlja le 37 odstotkov od skupaj načrtovanih 2859 subvencioniranih zaposlitev. Skrbnica programa Prvi izziv Sabina Špehar Pajk ocenjuje, da je »nekoliko zmernejši tempo črpanja sredstev« v primerjavi s programoma iz leta 2012 in 2014 treba pripisati dejstvu, da je tokratno javno povabilo namenjeno le mladim iz vzhodne kohezijske regije.

Subvencija za 15 mesecev znaša 7250 evrov

Na razpis se tako kot doslej lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki so najmanj eno leto registrirane za opravljanje dejavnosti v Sloveniji in imajo vsaj enega zaposlenega ali pa so samozaposleni ter izpolnjujejo še druge pogoje javnega povabila. Subvencija znaša 7250 evrov, predvidena pa je za najmanj 15-mesečno zaposlitev za polni delovni čas, ki vključuje trimesečno poskusno delo, s katerim lahko delodajalci najprej preizkusijo in usposobijo mlade za delovno mesto ter jih pozneje obdržijo v delovnem razmerju, če poskusno delo uspešno opravijo. Delodajalci lahko od sredine februarja na zavodovem portalu za delodajalce oddajo tudi elektronsko ponudbo.

Brezposelni mladi predstavljajo še posebej ranljivo skupino prav v vzhodni regiji, kjer je bilo po podatkih statističnega urada v zadnjem lanskem četrtletju brez dela 16,3 odstotka mlajših od 30 let. V zahodni Sloveniji je brezposelnost mladih nižja za dve odstotni točki.

Tri četrtine ohranilo zaposlitev

Odziv delodajalcev na Prvi izziv je bil doslej po ocenah zavoda nad pričakovanji, leta 2012 je bilo vanj vključenih 2888 mladih, leta 2014 pa 477. Največ so jih zaposlili za gostinska, komercialna in administrativna dela ter za dela v prevozništvu. Pozitiven je tudi učinek programa. Od skupaj 3365 udeležencev programa jih je bilo v začetku letošnjega leta zaposlenih še 2553 ali 76 odstotkov.