V leta 2003 odprti dvorani Zlatorog, v kateri je reprezentanca v 12 letih in pol izgubila le eno tekmo (novembra 2008 je bila za zadetek boljša Nemčija), so želeli v soboto proti Norveški doseči rekord po številu gledalcev v eni sezoni. V letošnji si je tekme celjskega kluba skupaj ogledalo 44.278 ljudi, vključno z reprezentančnim dvobojem z Makedonijo 45.651, gostitelji pa so želeli proti Norvežanom doseči (preseči) številko 50.000. A od rekorda ni bilo nič, kajti na tribunah se je zbralo manj kot 3500 ljudi, nad obiskom pa je bil razočaran tudi selektor Veselin Vujović, ki je dejal, da si reprezentanca zasluži igrati pred polnimi tribunami.

Norvežani na čelu s kapetanom Byartejem Myrholom, ki je pred leti preživel raka na testisih (čeprav so mu zdravniki napovedovali le še nekaj tednov življenja, nato pa je celo postal očka), se na igrišču niso znašli proti globoki slovenski obrambi. Prvi zadetek so dosegli šele v deseti minuti, žal pa nič kaj učinkovitejši niso bili niti Slovenci. Do takrat so dosegli le en zadetek (Jure Dolenec s sedmih metrov), prvega iz igre šele v enajsti. Po osmih zaporednih izenačenjih (od 1:1 do 8:8) so si Slovenci tik pred koncem prvega polčasa priigrali prvo vodstvo z dvema zadetkoma (10:8), v obojestransko »rudarskem« in nič kaj atraktivnem rokometu pa so se v nadaljevanju bolje znašli gostitelji. Debitant Blaž Janc, prvi strelec tekme, je pet od svojih šestih zadetkov dosegel v drugem polčasu, povsem pa se je ustavilo desnokrilnemu Kristianu Björnsenu. Potem ko je v prvem polčasu dosegel pet zadetkov brez zgrešenega strela, se v drugem ni več vpisal med strelce. Je pa to uspelo še enemu slovenskemu debitantu: le nekaj sekund po tem, ko je v 35. minuti prvič stopil na igrišče, je Nik Henigman dosegel zadetek, v naslednjem napadu še enega.

Kmalu zatem je delegat, Grk Sotiris Migas, izza zapisnikarske mize odstranil dežurnega napovedovalca, češ da je s svojim spodbujanjem po mikrofonu preveč »dvigoval« navijače, kar ni dovoljeno. A to ni ustavilo Slovencev, ki so kljub kar petim zgrešenim sedemmetrovkam od skupno desetih (Norvežani so prvo in sočasno edino dobili šele v 52. minuti) počasi, a zanesljivo večali prednost. Malce se je ustavilo le v končnici, ko so se Skandinavci približali na 18:21, a so gostitelji v treh minutah podvojili prednost, ki je bila najvišja prav ob zadnjem znaku sirene (24:18).

Po visoki zmagi je Vujović razkril »matematični recept« za uspeh. »V garderobi sem igralcem dejal, da od njih ne zahtevam veliko. Le to, da si na vsakih deset minut priigrajo po zadetek prednosti, kar bi na koncu zneslo plus šest. Očitno so me ubogali,« je v šali dejal Veselin Vujović. »Jezen sem le zaradi zgrešenih sedemmetrovk. Če bi jih zadeli, bi matematično zmagali za enajst. A to ni realno, bi pa zagotovo vsaj za sedem, osem. V prvem polčasu sem bil jezen tudi zato, ker so fantje igrali 'košarkarski rokomet', torej z vodenjem žoge, česar ne maram. Ko smo pospešili pretok žoge in igro, smo takoj imeli več priložnosti. Nismo močnejši od Norvežanov, smo pa hitrejši. In zakaj tega ne bi izkoristili?«

Ključ do uspeha je bila globoka obramba, proti kateri imajo Norvežani že tradicionalno težave. »Kot trener vidim pomanjkljivosti naše globoke obrambe, prav tako tudi moji igralci. A najpomembneje je, da jih ne vidijo Norvežani. Fantom sem dejal, naj ne skrbijo, če občasno delamo napake v obrambi in če jo morebiti igramo preveč široko, ker tega gostje ne zaznajo,« je dodal Vujović. Manj zadovoljen je bil norveški selektor Christian Berge: »Končna razlika je prevelika in ni odsev realnega razmerja moči med reprezentancama. Bojevali smo se proti Slovencem, njihovim navijačem in še komu. Proti komu? Poglejte le razmerje pri številu dosojenih sedemmetrovk, čeprav smo oboji igrali ostro v obrambi. V Stavangerju nas čaka težka naloga, a smo sposobni nadoknaditi zaostanek.«