Slovenska rokometna reprezentanca je začela priprave na bližajoči se tekmi z Norveško, ki bosta 11. junija v celjskem Zlatorogu in štiri dni kasneje v Stavangerju. Zmagovalec se bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto potekalo v Franciji.

Selektor reprezentance Veselin Vujović je v izbrano vrsto tokrat povabil 25 rokometašev. Včerajšnjega zbora se je udeležilo 16 igralcev, legionarji iz francoskega in nemškega prvenstva pa se bodo reprezentanci v Zrečah pridružili najkasneje v ponedeljek. Med debitanti so Nik Henigman, Blaž Janc, Urh Kastelic in Gregor Potočnik. »Težko je bilo določiti dan začetka priprav, saj so nekateri sezono končali dovolj zgodaj, mnogi pa ne. Marguč in Zorman sta še pred dnevi igrala na finalnem turnirju, rokometaši iz francoske lige so sezono končali šele v četrtek, nemški legionarji pa bodo dejavni še ta konec tedna. Potrudili se bomo, da malo osvežimo igralce, saj težji treningi po naporni sezoni ne pridejo v poštev. Več poudarka bomo dali tehnični in taktični pripravi na Norvežane, želimo pa si izkoristiti vzdušje, ki še vedno vlada v ekipi po aprilski uvrstitvi na olimpijske igre. Ne bo lahko, saj je Norveška zelo dobra ekipa,« pravi Veselin Vujović.

Ženska rokometna vrsta pa bo ta konec tedna že sklenila kvalifikacije za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu, ki bo decembra potekalo na Švedskem. Slovenke imajo še vedno precejšnje možnosti za uvrstitev na turnir najboljših na stari celini. Jutri ob 20. uri bodo varovanke selektorja Uroša Bregarja nastopile v Bijelem Polju proti Črnogorkam, ki so z osmimi točkami na vrhu kvalifikacijske skupine 4.

Sloveniji bi morebitno presenečenje v Črni gori zagotovilo napredovanje ne glede na razplet obračuna med Hrvaško in Makedonijo, kjer bodo gostiteljice v izraziti vlogi favoritinj. Iz sedmih kvalifikacijskih skupin se bo na evropsko prvenstvo uvrstila tudi najboljša tretjeuvrščena reprezentanca, po petih odigranih tekmah pa je v najboljšem položaju ravno Slovenija. Obstaja celo možnost, da bi se slovenska dekleta na veliko tekmovanje uvrstila tudi ob porazu v Bijelem Polju.