Lastniki Hranilnice Lon, ki je že dlje časa pod drobnogledom Banke Slovenije, so na sredini skupščini imenovali novi petčlanski nadzorni svet in olajšali prenosljivost delnic, s čimer naj bi te postale likvidnejše in privlačnejše za vlagatelje. Dolgoletni alfa in omega Hranilnice Lon Slavko Erzar, do nedavna predsednik nadzornikov, trenutno pa celo vršilec dolžnosti predsednika uprave, bo moral prepustiti vajeti.

V nadzorni svet Medja in Ličen

Skupščina Hranilnice Lon je v novi petčlanski nadzorni svet – razširitev s treh na pet članov je zahtevala Banka Slovenije – imenovala Srečka Kendo, ki je prek svojega podjetja Goldinar nekaj manj kot petodstotni lastnik hranilnice, Branko Remškar, Janeza Jelovška, Roberta Lična in Janka Medjo. Vsi trije zdaj že nekdanji nadzorniki Darko Prezelj, Igor Mihelj in Erzar, ki bi jim mandat potekel septembra, so se morali tako posloviti. Trije novi nadzorniki naj bi se na ustanovni seji sestali že danes, ko naj bi v upravo znova imenovali nedavno razrešenega predsednika uprave Jaka Vadnjala in člana uprave Bojana Mandiča. Medja in Ličen se jim bosta pridružila po vpisu sprememb statuta hranilnice v sodni register. »Soglasje za članstvo v nadzornem svetu hranilnice sem na prošnjo nekaterih njenih lastnikov dal pod pogojem, da se bo delalo profesionalno. Kot nadzornik bom pomagal postaviti strategijo ustanove,« pravi Medja.

Ali bo Medja tudi zaključil mandat nadzornika Hranilnice Lon, pa je vprašanje, saj bi mu nasprotje interesov preprečevalo imenovanje v katero drugo bančno institucijo. Malo verjetno namreč je, da je mesto nadzornika v drugi najmanjši bančni instituciji v državi dejansko končni karierni cilj nekdanjega člana uprave Unicredit banke in nekdanjega predsednik uprave NLB. To naj bi sprejeli tudi lastniki hranilnice.

»V tem trenutku me ne zanima nič drugega. Še najmanj bančništvo. Za moj vnovični vstop v kakšno večjo korporacijo pa bo verjetno minilo še nekaj časa; projekti, s katerimi se ukvarjam zdaj, me namreč povsem zadovoljujejo,« odgovarja Medja na vprašanje, ali drži, da naj bi bil v igri za člana uprave NKBM. Novi lastnik banke, ameriški sklad Apollo, bo namreč širil njeno zdaj dvočlansko upravo. Pri kadrovanju pa bodo, tako naši neuradni viri, zelo previdni. Medja naj bi imel po oceni sogovornikom kaj malo možnosti, da bi se pridružil razširjeni upravi NKBM.

Kmalu načrt dokapitalizacije

Poročali smo, da Hranilnica Lon že dalj časa ne dosega zahtevane kapitalske ustreznosti, dokapitalizacijo v višini 600.000 evrov naj bi že zahtevala Banka Slovenije. Pričakovati je, da bo uprava v nekaj tednih pripravila predlog kapitalske krepitve hranilnice, ko bo jasno tudi, ali bodo lastniki potrebna sredstva zagotovili sami ali pa sprejeli katero od ponudb zunanjih vlagateljev, ki naj bi jih po trditvah naših virov imeli na mizi.

Spomnimo, da je uprava pod vodstvom Vadnjala za lažje iskanje kapitala predlagala razveljavitev prednostnih in izenačitev vseh delnic. Lastniki na skupščini prednostnih delnic niso razveljavili, so pa odločili, da so delnice prosto prenosljive. Naj omenimo, da je Erzar po naših informacijah pred dnevi kot predsednik uprave hranilnice pri delničarjih preverjal interes za dokapitalizacijo hranilnice. Poleg statusa prednostnih delnic sta se nekdanja uprava in nadzorni svet razhajala tudi glede načrtov poslovanja hranilnice za letošnje leto ter strategije hranilnice do leta 2020. Uprava je skušala soglasje pridobiti od skupščine, zdaj pa naj bi v mesecu dni le skušala doseči soglasje z novim nadzornim svetom.