Solate so čudovite takrat, ko so pripravljene iz čudovitih sestavin. Za spremembo si pripravite solato s pečeno zelenjavo. Zelenjava se s pomočjo toplote v pečici zmehča, skupaj z začimbami pa pridobi na okusu in resnično zasije.

V nadaljevanju predstavljam tri odlične solate z zelenjavo iz pečice in odličnimi prelivi.

Motovilec s pečenim jajčevcem, orehi in gorčičnim prelivom

Sestavine za preliv: 2 žlici gorčice, 3 žlice jabolčnega kisa, 1 žlica limoninega soka, sol, poper, 1/2 žličke suhega timijana, 0,5 dcl olivnega olja, 1 vejica svežega peteršilja

Ostale sestavine: 1 manjši jajčevec, 2 večji pesti motovilca, 1 pest češnjevih paradižnikov, 2 žlici orehovih jedrc

Jajčevec narežite na kocke, prenesite v pekač, prelijte z oljem, posolite in popoprajte in pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 200°C. V skodelico zmešajte vse sestavine za preliv. Motovilec dobro operite in osušite, orehe pa na hitro prepražite na suhi ponvi ter jih sesekljajte. Češnjevce narežite na polovičke ali četrtinke.

Na krožnik razporedite motovilec in češnjevce. Na motovilec razporedite pečene in mehke kocke jajčevca ter sesekljane orehe. Solato pokapajte s prelivom in postrezite.

Pečena zelenjava s sezamovim prelivom

Sestavine za sezamov preliv: 2 žlici tahinijeve paste, 2 žlici javorjevega sirupa, 2 žlici jabolčnega kisa, 1 limona, 1/2 žličke mletega česna, sol, poper

Ostale sestavine: 1/2 glavice cvetače, 4 korenji, 1 zelena bučka, 1/4 pestinaka, 1/2 žličke mletega kumina, sol, poper, olivno olje, 2 veliki pesti solate (zelena solata, motovilec, mlada špinača, rukola …)

Cvetačo narežite na majhne cvetke, korenje, pastinak in bučko pa na tanke palčke. Zelenjavo prenesite na pekač, jo potresite z mletim kuminom, soljo in poprom ter pokapajte z olivnim oljem.

Zelenjavo pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Iz sestavin za preliv pripravite preliv. Solato prenesite v skledo, jo prelijte z malo preliva in premešajte. Solato servirajte, ji dodajte pečeno zelenjavo in jo pokapajte še z nekaj preliva ter postrezite.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za pečeno korenje s koromačem: 5 srednje velikih korenčkov, 1 manjši koromač, 1/2 žličke kumina, 1/4 žličke kajenskega popra, 1/2 žličke čilija v prahu, 1/2 žličke soli, 1/2 žličke origana, 2 žlici olivnega olja

Ostale sestavine: 2 veliki pesti rukole, 1 avokado, 1 limona, olivno olje, poper, 2 žlici bučnih semen

PRIPRAVA

Korenje dobro operite in narežite na centimetrske kose. V posodici zmešajte vse začimbe, dodajte olivno olje in premešajte. V posodico dajte še korenje in kar s čistimi rokami dobro premešajte.

Pekač obložite s papirjem za peko in nanj razporedite korenje. Posodice nikar ne spirajte, vanjo dajte še koromač in tudi tega dobro premešajte, a ga še ne dodajajte na pekač.

Pekač s korenjem postavite v pečico, ogreto na 220 stopinj in pecite približno 15 minut (korenje naj se že zmehča in rahlo obarva). Potem pekač previdno vzemite iz pečice in nanj razporedite še koromač. Pekač položite nazaj v pečico in pecite še 10 minut, oziroma toliko časa, da se tudi koromač zmehča in obarva.

Pečeno zelenjavo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi kar na pekaču. Na pečeno zelenjavo razporedite rukolo, na kockice narezan avokado in bučna semena.

Zelenjavo pokapajte še z nekaj olja – približno eno žlico – in limoninim sokom – približno 2 žlici in vse kar s čistimi rokami nežno premešajte.

Solato postrezite in uživajte!