Šparglji, ki so v sezoni v aprilu, maju in juniju, so fenomenalni, zdravi in trenutno tudi cenovno najbolj ugodni, zato si jih le privoščite in se jih najejte. Za več receptov odsrfajte na spletno mesto Sit Fit, danes pa si bomo pogledali, kako najbolj enostavno pripraviti poširana jajca.

Kaj pa sploh so poširana jajca? To so v kopeli kuhana jajca – brez lupine! – kjer beljak popolnoma zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč. Čas kuhanja je malenkost odvisen od velikosti jajca, a s štirimi minutami kuhanja ne morete zgrešiti. Priprava poširanih jajc ni najbolj enostavna kuharska tehnika na svetu, a z vajo se vse da. Osnovna tehnika poširanja jajc, kjer jajce le spustiš v segreto vodo, je najbolj tvegana, saj je v igri veliko dejavnikov, ki poširanje jajc zakompicira – voda, jajce, temperatura … Zato v današnjem receptu predstavljam tehniko s folijo, ki je tehnika pravih kuharskih mojstrov. Čeprav je ta tehnika dokaj zamudna, se na koncu izplača. Ker vedno rata!

Poširana jajca pripravite takole: štiri skodelice obložite s folijo, to pokapajte z oljem in v vsako previdno razbijte eno jajce.

Folijo zavežite s kuhinjsko vrvico ali sukancem. Na vrhu mošnjička pustite nekaj zraka.

Tako pripravljene mošnjičke previdno položite v segreto vodo in kuhajte 4 minute, vmes jih enkrat previdno obrnite. Po štirih minutah mošnjičke potopite v mrzlo vodo, da ustavite kuhanje. Takoj, ko se mošnjički toliko shladijo, da z njimi lahko rokujete, jih takoj odprite in iz njih previdno vzemite jajčka. Potem jih le položite na šparglje, posolite in popoprajte in prerežite, da se tekoč in topel rumenjak razlije čez šparglje in vpije v kruh.

Ker pa je lahko poširanje jajc dokaj strašljivo in ker nočem, da bi se temu receptu kdo izogibal prav zaradi tega, predlagam da namesto poširanega jajca na šparglje položite jajce, pečeno na oko. Tudi v tem primeru se bo rumenjak razlil! To, da se rumenjak razlije čez šparglje je pa pravzaprav edino pravilo. Ker je tako enostavno najboljše!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

4 sveža jajca

4 kosi kruha

1 šopek špargljev

sol

poper

olivno olje

parmezan

Priprava

Kose kruha na obeh straneh popecite na (rebrasti) ponvi.

Popečene pokapajte z olivnim oljem in odložite na krožnik.

Šparglje namažite z olivnim oljem in jih posolite in popoprajte, potem pa popecite kar na isti ponvi. Pecite jih približno 4 minute na stran.

Jajca spoširajte ali pa jajca specite na oko.

Na kruh položite šparglje, na šparglje pa poširana jajca. Jajca popoprajte, kruhke pa obložite s parmezanovimi koščki.

Potem pa jajce prerežite, da rumenjak steče prek špargljev in po kruhku in takoj postrezite.