Medtem ko je predsednik HDZ in podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko na včerajšnji tiskovni konferenci razlagal, zakaj sprožajo postopek glasovanja o nezaupnici Tihomirju Oreškoviću, je predsednik varaždinske županijske organizacije vladajoče stranke Damir Habjan sporočil, da zahtevajo odstop samega Karamarka. V kolikšni meri se kriza z oblastnega vrha seli v sam HDZ, še ni jasno, dejstvo pa je, da se nekateri vidni poslanci iz vrst te stranke, med njimi Miroslav Tuđman, niso podpisali pod zahtevo za vložitev nezaupnice premierju. Potrebnih 31 poslanskih podpisov je HDZ sicer že zbral, v obrazložitvi pa Oreškoviću očita, da se ni ukvarjal z gospodarstvom, socialnimi vprašanji, odpiranjem delovnih mest in drugimi prioritetami Hrvaške, ampak s kadrovanjem v represivnem aparatu, pri čemer je politično napetost v državi uporabljal za krepitev osebne politične moči. Dejstvo, da je zahteval odstop vodij strank, od katerih je odvisen njegov mandat, po oceni Karamarka in podpisnikov dodatno priča o popolni odsotnosti premierjeve želje po sodelovanju, očitali pa so mu še, da ob nepoznavanju ustavne ureditve Hrvaške in njenega parlamentarnega sistema ogroža samo delovanje države in njeno finančno stabilnost.

Samoreševanje Karamarka

Ob abstinenci nekaterih članov HDZ oziroma njihove predvolilne domoljubne koalicije, ki je lani osvojila 59 poslanskih mest, je po navedbah hrvaških medijev Karamarko pridobil 42 podpisov. Na včerajšnji dopoldanski tiskovni konferenci je kljub temu izrazil prepričanje, da v saboru obstaja večina za izglasovanje nezaupnice Oreškoviću, glede možnosti sestavljanja nove vladne koalicije, ki potrebuje 76 glasov, pa ni želel povedati nič konkretnega. Dejal je le, da je njegova stranka pripravljena tudi na predčasne volitve, ki pa bi po njegovem mnenju vzele Hrvaški preveč dragocenega časa za reforme.

Karamarko, ki si z nezaupnico premierju pravzaprav rešuje lastno politično kožo, lahko pričakuje, da mu bo s prvim uspelo. Podporo nezaupnici je namreč napovedovalo predsedstvo opozicijskih socialdemokratov (SDP), ki meni, da problem sedanje oblasti ni samo podpredsednik vlade, ampak vlada v celoti, ki po njihovem mnenju tudi pet mesecev po inavguraciji ne deluje. Predsednik SDP Zoran Milanović se je včeraj na tiskovni konferenci zavzel za čimprejšnje predčasne volitve, ni pa dokončno povedal, kako naj bi glasovalo njihovih 56 poslancev.

Premier Orešković se je na včerajšnje dogajanje odzval s kratko izjavo novinarjem pred vladnim poslopjem. Dejal je, da ga ne skrbi glasovanje o zaupnici, saj so mu poslanci enkrat že izrekli podporo, ponovil pa je, da se bije boj za Hrvaško. Dodal je še, da verjame, da bo HDZ na koncu sprejel pravo odločitev, saj stranko spoštuje, zato pa je Karamarka označil za »velikansko breme za vlado in HDZ«.