Zreškemu Uniorju je pred dnevi uspel velik podvig. Z vodilno svetovno kolesarsko ekipo Team Sky, katere član je tudi lanskoletni zmagovalec največje kolesarske dirke Tour de France Chris Froome, so sklenili pogodbo o tehničnem sodelovanju in uporabi Uniorjevega kolesarskega orodja. Poleg tega v družbi nadaljujejo sodelovanje s še tremi svetovno znanimi kolesarskimi ekipami: Etixx-Quick Step, Movistar in Trek – Segafredo.

Kot pravi predsednik Uniorjeve uprave Darko Hrastnik, so z izdelavo kolesarskega orodja, s katerim dosegajo visoke dodane vrednosti, začeli pred nekaj leti. V tem času je družba postala vodilni globalni proizvajalec kolesarskega orodja. Še pred leti pa so v Zrečah bili bitko za preživetje. Kot ocenjujejo v Uniorju, je globalni trg kolesarskega orodja vreden okrog 150 milijonov evrov. Na njem prodajo za okrog tri milijone evrov izdelkov, do leta 2020 pa naj bi jih za 20 milijonov evrov.

Izdelava ročnih orodij, s katerimi so lani dosegli petino prihodkov, je ena od štirih divizij zreške družbe. Ključna je izdelava raznovrstnih odkovkov, z njo pa so lani ustvarili skoraj 60 odstotkov prihodkov. Preostali dve sta strojegradnja in turizem. Po načrtih bo država letos začela prodajni postopek Uniorja. Zato so Slovenski državni holding, Kapitalska družba, Alpen Invest in Zavarovalnica Triglav sklenili dogovor o skupni prodaji 55 odstotkov delnic Uniorja. Kdaj bo stekel prodajni postopek, sicer še ni znano.

Vnovična prodaja turistične divizije se je začela

Pred dnevi so v Uniorju znova začeli prodajati turistično divizijo, ki vključuje Terme Zreče, smučišče Rogla in hčerinsko družbo RTC Krvavec. Prodaja turistične dejavnosti leta 2014, kot je znano, sicer ni bila uspešna. Tudi zaradi ugodnih vremenskih okoliščin so se prihodki Uniorjevega turizma lani zvišali za sedem odstotkov, na 16,8 milijona evrov. Ali bo v primeru vnovične neuspešne prodaje turistična dejavnost izločena iz družbe, še ni znano.

Še leta 2012 so se v družbi spopadali z likvidnostnimi težavami, izguba pa je znašala več kot 15 milijonov evrov. Potem ko so z bankami sklenili reprogram skoraj 150-milijonskih posojil, se je izguba leta 2013 najprej znižala na 3,5 milijona evrov, leto kasneje pa je negativna krivulja spremenila smer. Lani je tako čisti dobiček znašal 3,6 milijona evrov. S tem dosežkom se je bilančna izguba lani znižala na 19,6 milijona evrov. Po predlogu sklepa današnje skupščine bo ostala nepokrita.

Letos največje naročilo v zgodovini

Denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko sredstev družbi ostane za investicije, dividende in plačilo dolgov ter obresti, se je od leta 2012, ko je znašal 9,2 milijona evrov, do lani zvišal na 17,6 milijona evrov. V tem obdobju je podobno rast zabeležil tudi EBITDA celotne Skupine Unior, ki v devetnajstih državah vključuje enaindvajset odvisnih in devet pridruženih podjetij, skupaj pa zaposluje okrog 3750 delavcev. Lani je znašal dobrih 28 milijonov evrov. Medtem ko so se konsolidirani prihodki od prodaje leta 2015 zvišali za odstotek, na 207,4 milijona evrov, je konsolidirani čisti dobiček celotne skupine narastel za dobro polovico in je znašal 6,2 milijona evrov. Rast se nadaljuje tudi letos. V prvem četrtletju so se namreč konsolidirani prihodki zvišali za dva odstotka, čisti dobiček skupine pa za 22 odstotkov, na skoraj sedem milijonov evrov. Vse uspešnejše poslovanje Uniorju omogoča razdolževanje.

Po pojasnilih Hrastnika je bilo minulo leto izjemno plodno: »Na račun izboljšanja bonitetnih ocen smo pridobili 50 odstotkov več naročil kot v preteklih letih. Kljub krizi je tudi Volkswagen, največji kupec, ki mu prodamo 30 odstotkov vseh izdelanih odkovkov, ohranil raven naročil.« Na začetku letošnjega leta pa je Uniorju uspelo dobiti največje naročilo za posamezen posel v vsej zgodovini. Tako so z enim od dobaviteljem avtomobilski industriji sklenili 30-milijonsko pogodbo za obdobje petih let.