Vidno zadovoljni so še nepravnomočno oproščeni nekdanji člani uprave NLB Matej Narat, Draško Veselinović in Miran Vičič zapustili sodno dvorano, medtem ko je tožilec Luka Moljk napovedal pritožbo, saj je po njegovem mnenju sodišče preveč upoštevalo mehke kriterije, kot sta zaupanje in položaj oziroma ugled stranke, pri odobritvi kredita, »kar pa ne more nadomestiti kreditne nesposobnosti, prenizke obrestne mere in nezadostnega zavarovanja«. Odločitev sodnice, ki se je z nekaterimi očitki obtožnice strinjala, je temeljila tudi na izpovedi prič iz banke NLB, kjer škode niso priglasili in se jim odločitev podpisnikov odobritve kredita ni zdela sporna. »Neformalni vpliv je zagotovo bil, a ta ni vedno in nujno kriminaliziran,« je povedala sodnica, ki se strinja s tožilcem, da če nimaš zvez, takšnega kredita ne moreš dobiti. Dodala je še, da tožilstvo ni dokazalo naklepa.

Srečanje treh negativnih pojavov

Kot opozarja Moljk, »je skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da priče NLB nekritično reflektirajo sporno dogajanje«, zato smo lahko veseli, da bančna luknja ni še večja. »Poznavanje poslovnih financ, ekonomskih in računovodskih zadev pri trenutni organizaciji sodstva ni mogoče, zato je potrebna specializacija sodnikov,« je še dodal tožilec.

»V tem postopku so se srečali trije negativni družbeni pojavi – Hilda Tovšak oziroma Vegrad, Simona Dimic in Murgle –, če dodaš še bančno luknjo, je učinek v javnosti dosežen,« je po koncu sojenja povedal Naratov zagovornik Stojan Zdolšek in dodal, da samo želja po zadovoljitvi javnosti enostavno ni dovolj za obsodbo.