Slovenska odbojkarska reprezentanca je odprla sklepni del priprav pred začetkom svetovne lige, ki bo od 17. do 19. junija potekala v Stožicah. Za Slovenijo bo to prvi preizkus na tako visoki ravni, izbrana vrsta pa bo nastopila proti Katarju, Tuniziji in Venezueli.

Odbojkarji, ki so lani poželi številne simpatije ob osvojitvi drugega mesta na evropskem prvenstvu v Bolgariji, so del priprav opravili v Braziliji, kjer so se štirikrat pomerili proti tamkajšnji reprezentanci. Vknjižili so remi in tri poraze, od petka do nedelje pa se bodo za zaprtimi vrati stožiške dvorane pomerili še z Egiptom. »Zadovoljen sem. Brazilci so nas zelo prijazno sprejeli, počutili smo se kot pomembna reprezentanca. Preizkusil sem nekaj novih igralcev, ki so zelo zanimivi, čas pa bo pokazal, kam bo šla njihova kariera. Pomembno je, da tudi novinci osvojijo sistem, ki smo ga gojili doslej,« je komentiral selektor Andrea Giani.

Italijanski trener v slovenski javnosti velja za enega najbolj priljubljenih športnih delavcev, a prav lahko se zgodi, da bo svetovna liga v Stožicah njegova zadnja reprezentančna akcija. Dveletna pogodba z odbojkarsko zvezo se mu bo iztekla ob koncu meseca, kar nekaj namigovanj pa je, da Giani sodelovanja ne bo podaljšal. O tem je spregovoril tudi predsednik odbojkarske zveze Metod Ropret. »Težko se sprijaznim z dejstvom, da bo svetovna liga morda zadnje tekmovanje, ko bo Andrea Giani sedel na slovenski klopi. V zadnjih dveh letih je postal več kot selektor. Ne predstavljam si, da ne bi nadaljevali skupne poti. Jaz bom storil vse, kar je v moji moči, da bo Giani ostal,« je razlagal Metod Ropret.

Prvi človek slovenske odbojke je zatrdil, da ima zagotovila sponzorjev, da bodo s finančno injekcijo podprli idejo, da Giani podaljša pogodbo s slovensko vrsto. Predvideti je, da bo zahteval višjo plačo, a to Ropreta ne skrbi. »Pripravljeni smo iti tudi prek svojih zmožnosti,« je dejal. Če bi Giani zavrnil slovensko ponudbo, bo Metod Ropret razmislil o odstopu s predsedniškega položaja zveze, ki so mu ga za novo štiriletno obdobje podaljšali ravno pred dvema mesecema. Giani o namigovanjih o svoji usodi ne želi veliko govoriti. Tudi predsednik Ropret pravi, da še nima informacij, kako se bo odločil.

Ni skrivnost, da ima Andrea Giani na mizi nekaj mamljivih ponudb, po nekaterih informacijah pa niti v njegovem klubu v Veroni niso najbolj navdušeni, da opravlja dve funkciji hkrati. Obenem je znano, da so želeli Gianija zvabiti tudi v italijansko reprezentanco, kjer pa naj se ne bi razumel z nekaterimi odbojkarji.