Verjetno si nihče niti v najhujši nočni mori ni predstavljal, da bo ACH Volley sobotno generalko v slovenski ligi doma proti Triglavu iz Kranja končal s porazom (2:3). Neuspeh in slaba igra (kar 44 neizsiljenih napak) sta slaba popotnica pred obračunom z Modeno, 11-kratnim italijanskim prvakom in štirikratnim prvakom Evrope. V nasprotju s slovenskim klubom je Modena v domači ligi blestela v polnem sijaju: Veroni, ki jo vodi slovenski selektor Andrea Giani, je prisolila krepko klofuto in jo odpravila brez oddanega niza (0:3).

»Kot že na nekaterih zadnjih tekmah smo spet igrali mlačno in zasluženo izgubili. Zaslužimo si grajo, a upam, da se nam bo uspelo sestaviti do tekme z Modeno,« se nadeja 39-letni kapetan Matija Pleško, ki ima na italijanski klub, s katerim je ACH Volley doslej odigral dve tekmi, tudi lepe spomine. Na sklepnem turnirju evropskega pokala Top Teams, ki ga je leta 2007 gostila prav Modena, so Pleško in soigralci (takrat še kot klub z Bleda in z imenom Autocommerce) premagali gostitelje s 3:2 – za Modeno je takrat igral tudi Andrea Giani – in osvojili prvo mesto, Pleško pa je bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP). »V skupini F sta poleg nas in Modene še poljski Trefl Gdansk in novosadska Vojvodina. Ne delamo si utvar, da bi lahko osvojili eno od prvih dveh mest. Naša realnost je boj z Vojvodino za tretje mesto in nadaljevanje evropske sezone v pokalu CEV,« priznava Pleško.

Medtem ko ima ACH Volley z Janom Kozamernikom edinega nosilca srebrne kolajne Slovenije z nedavnega EP, ima Modena kar štiri dobitnike odličij: bronaste Italijane Luca Vettorija, Mattea Piana in Salvatoreja Rossinija ter zlatega Francoza Earvina N'Gapetha. Če prištejemo tudi Brazilca Bruna Rezendeja in Lucasa Saatkampa ter še nekaj vrhunskih igralcev, je jasno, da bo za gostitelje že en osvojen niz v Stožicah misija nemogoče. dek