Še pred sodnimi počitnicami sredi julija se bo na koprskem sodišču začelo sojenje zaradi poskusa divje privatizacije ankaranske turistične družbe Adria. Do zdaj so se vsi civilni sodni postopki, ki so ovirali privatizacijo, zaključili v korist Adrie.

Eden od obtoženih že priznal krivdo

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič nam je pojasnila, da je obtožnica postala pravnomočna oktobra lani, predobravnavni naroki pa bodo razpisani še pred sodnimi počitnicami, torej še pred 15. julijem. Eden od obtožencev, Matija Kahne, je pred kratkim z državnim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde, zato so ga pogojno obsodili na leto in deset mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta in šestih mesecev. Obenem mu je bila izrečena še stranska denarna kazen v višini 7992 evrov, je povedala Srabotičeva.

Zaradi sumov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete je tožilstvo poleg Kahneta obtožilo še nekdanjega direktorja Adrie Igorja Lebarja in štiri druge osebe. Gre za Miloša Milovića, ki je prek podjetja MN Invest sklenil pogodbo za nakup ene od dveh družb, na kateri je Adria oddelila nepremičnine, Lebarjevega svetovalca Mira Majcna ter Gašperja Fabijana in Jožeta Mihelčiča. Kahne zadeve ni želel komentirati, Milović, ki očitke tožilstva zavrača, je pojasnil, da so ga sprva bremenili, da je bil organizator, nato pa so njegovo vlogo spremenili v pomočnika, s preostalimi štirimi obtoženimi pa nam ni uspelo stopiti v stik.

Sporna zgodba se je začela leta 2008, ko je Adria, ki ima v lasti eno najatraktivnejših zemljišč na slovenski obali v skupni velikosti okrog 15 hektarjev, pod vodstvom Lebarja ustanovila štiri hčerinske družbe: AT naložbe, turistično podjetje KVB, KDS nepremičnine in KSV turizem. Na zadnji dve so bile prenesene številne nepremičnine. Tako je Adria na KSV med drugim kot stvarni vložek prenesla 90 odstotkov kampa, samski dom z zemljiščem in parkirišča v skupni ocenjeni vrednosti 1,8 milijona evrov. V KDS pa je med drugim vložila več objektov depandanse, vilo z dvema apartmajema in parkirišča v skupni vrednosti 1,3 milijona evrov. Pri tem velja omeniti, da so bile v ponovljeni cenitvi nepremičnine, ki jih je Adria pod taktirko Lebarja sprva ocenila na dobre tri milijone evrov, ovrednotene na več kot 20 milijonov evrov. To cenitev je naročila državna družba DSU, 82,5-odstotna lastnica Adrie. Po prenosu nepremičnin pa je bil KSV za tri milijone evrov prodan Actiumu. V imenu slednjega je pogodbo podpisal njegov ustanovitelj Kahne, nato pa KSV prodal Majcnu. KDS pa je bila za 2,8 milijona evrov prodana MN Investu.

Višje sodišče razsodilo v korist Adrie

Za razveljavitev pogodb o prodaji KDS in KSV je Adria vložila tožbi. Po pojasnilih Reška je višje sodišče v obeh zadevah odločilo v korist Adrie, vendar pa sta bili na vrhovno sodišče vloženi zahtevi za revizijo postopka. Rešek pričakuje, da revizijam ne bo ugodeno. V tem primeru ne bi obstajala več nikakršna ovira za privatizacijo Adrie.

Po več letih zapletov so bili namreč leta 2014 v celoti zaključeni tudi denacionalizacijski postopki. Za nakup Adrie se je zanimal trgovec z bananami na veliko Izet Rastoder. V DSU so pojasnili, da sicer ne nameravajo ostati dolgoročni lastnik Adrie, vendar pa njena prodaja za zdaj, predvsem zaradi nedokončanih pravnih postopkov, ni načrtovana.