LG G5 in huawei P9 sta zastavonoši svojih blagovnih znamk. Oba sodita v premijski razred, ki ponuja odlične komponente, a ima zato tudi višjo ceno. Ta se pri LG giblje okoli 700 evrov, pri huaweiju pa slabih 600 evrov.

Delovanje

Oba telefona delujeta odlično. Morda smo pri LG opazili za odtenek več odzivnosti pri izvrševanju ukazov in manj zatikanja. Dražji LG ima 4 gigabajte rama, huawei 3 gigabajte. Slednji ima po drugi strani osemjedrni procesor HiSilicon Kirin, LG pa načeloma boljši štirijedrni Qualcomm Snapdragon.

Zaslona obeh naprav sta prav tako odlična. LG-jev je malenkost večji (meri 5,3 palce), huaweijev pa 5,2 palca. LG-jev premore 554 ločljivostnih točk ppi, huaweijev pa 423 ppi.

Pri rokovanju deluje huawei nekoliko bolj kompaktno, je tudi opazno lažji. LG po drugi strani deluje nekoliko bolj krhko, vendar je veliko bolj stabilen v dlaneh, saj huaweijevo ohišje pogosto pretirano drsi.

Oba čitalnika prstnih odtisov delujeta odlično. Pri obeh je zvočnik nameščen na spodnji strani ohišja, kar ne ponuja najbolj prvovrstne zvočne izkušnje. Oba se tudi polnita prek nove reže USB-C, ki omogoča hitrejše polnjenje, vendar hkrati pomeni, da vaši stari kabli ne bodo več uporabni (če ne dokupite ustreznih nastavkov).

Pri LG uvajajo še novo modularno ohišje, kar pomeni, da ga lahko odpremo in zamenjamo baterijo ali pa dokupimo določene module, ki se pritrdijo (denimo modul za lažje fotografiranje).

Kamere

Zdaj se lotimo kamer, po katerih telefona izstopata. Kot rečeno, je vsak telefon opremljen s tremi kamerami, dvema na zadnji strani in eno na sprednji. To je očitno trend letošnjega leta na področju mobilne tehnologije.

Kamere na mobilnikih so dosegle že tako raven, da bi vsaka nadgradnja zahtevala večje senzorje, drugačne leče, kar bi pomenilo debelejše ohišje – to pa seveda ne pride v poštev. Zato sta dve kameri najelegantnejša rešitev.

LG in Huawei v svojih kampanjah poudarjata, da bosta na tak način popolnoma spremenila mobilno fotografijo, sploh Huawei, ki je pri zasnovi kamere sodeloval z legendarno fotografsko znamko Leica. Kljub podobnemu pristopu obeh telefonov pa dvojni kameri pri vsakem telefonu delujeta popolnoma drugače.

Huaweijevi kameri

Dve kameri na zadnji strani (vsaka ima svoj senzor z ločljivostjo 12 megapikslov) zajemata posnetke hkrati, ena pa je posebej prirejena za zajemanje črno-belih tonov. Telefon nato združi fotografiji z obeh kamer, kar naj bi pomenilo izjemno kontrastne in žive fotografije, z veliko podrobnostmi. In res je tako. Huaweijeve fotografije so videti odlične. Hkrati zaradi sodelovanja dveh kamer telefon omogoča izjemno globinsko zaznavo (zamegljeno ozadje), kar daje občutek, kot da smo posnetke zajeli s pravo DSLR-kamero. Zaslonka kamer je f/2,2, nimamo pa možnosti stabilizacije slike. Prednja kamera zajema v ločljivosti 8 megapikslov.

LG-jevi kameri

Tu je pristop drugačen. Kameri sta opremljeni s skupnim senzorjem 16 megapikslov. Ena je v bistvu glavna kamera, druga služi kot dodatek, ki zajema posnetke v širokem kotu 135 stopinj (kot če bi uporabljali ukrivljeno lečo »fish eye«). Zaslonka je f/1,8 in tu imamo možnost stabilizacije slike. Prednja kamera zajema v ločljivosti 8 megapikslov.

Primerjava

Posnetki obeh telefonov so odlični. Huaweijevi so kontrastni in privlačni, pri LG mogoče malce manj, vendar je učinek širokokotne kamere zelo dobrodošel.

Huawei ponuja uporabniku veliko načinov za zajemanje (za nočne posnetke, počasne posnetke ipd.), medtem ko jih LG ponuja le nekaj. Vendar vse te učinke na LG lahko dosežemo, če preklopimo v ročni način, ko nadzorujemo vse aspekte kamere (od hitrosti sprožilca do ravni ISO-izpostavitve).

LG se je je po zaslugi večje zaslonke bolje obnesel pri zajemanju fotografij v slabših svetlobnih razmerah, huawei pa je blestel v sončnem vremenu.

Oba telefona omogočata shranjevanje posnetkov v RAW-formatu, kar pomeni, da lahko s kasnejšo obdelavo dosežemo želene vizualne učinke.

Videoposnetki so na obeh kamerah dobri, čeprav se zdi, da LG ponudi nekoliko bolj realistične tone, medtem ko huawei malce pretirano poudarja kontrast. LG lahko tudi zajema v ločljivosti 4k, medtem ko huawei v standardnem full HD načinu.

Kateri model je boljši?

Glede na to, da je huawei nekoliko cenejši in zajema nekoliko bolj privlačne fotografije, bi se z vidika fotografiranja odločili zanj. Po zmogljivosti baterij sta primerljiva. LG pa ima boljši zaslon in boljše komponente – s tega vidika bi izbrali slednjega.

Fotografije v visoki ločljivosti si oglejte v spodnji galeriji.