Znamka Huawei se je v zadnjem času pri nas že dodobra uveljavila (vsaj tak občutek imamo). Namreč, v različnih pogovorih z naključnimi uporabniki mobilnih naprav ni več čutiti zadržanosti pred kitajskim proizvajalcem, ki je bila prisotna še nekaj let nazaj.

Zasluge za to gredo predvsem dobrim napravam, ki jih Huawei ponuja običajno po bolj dostopnih cenah. Lep primer je tudi model Ascend P7, ki smo ga nedavno preizkusili.

Mobilnik v prvi vrsti opozori nase s čudovitim ohišjem, za katerega so navdih našli pri konkurenčnih Sony Xperii Z in prejšnjih različicah iPhona (pa saj pravzaprav skoraj vsi proizvajalci do neke mere posnemajo tekmece).

P7 je odet v elegantno „stekleno“ ohišje z aluminijastimi robovi, kar ustvari občutek, da gre za napravo višjega cenovnega razreda, čeprav bo zanjo potrebno odšteti „zgolj“ 400 evrov v prosti prodaji. Vsekakor ne gre za pretirano drag telefon (novi iPhone 6 Plus stane dobrih 1000 evrov), vseeno pa ni najcenejši v razredu. Malenkost cenejši je denimo še vedno odlični Nexus 5, ki za 380 evrov obljublja skoraj identične specifikacije.

Ascend P7 sicer nudi dober 5-palčni zaslon z ločljivostjo full HD 180x1920, štirijedrni 1.8 GHz procesor in 2 GB rama – torej vse, kar bo zadostilo nemoteni uporabi, brez težav z večopravilnostjo.

Na napravi deluje Android 4.4.2 KitKat, ki ima „huaweijevsko“ preobleko. To pomeni, da na dnu zaslona nimamo gumba za dostop do vseh aplikacij. Do teh namreč dostopamo preko osnovnih namizij (podobno kot pri Applovih izdelkih).

V primerjavi z Nexusom 5, ki ima prednjo kamero z zgolj 1.3 MP ločljivosti, je Ascend opremljen s kar 8 MP – očitno ciljajo na to, da postanejo sinonim za zajemanje selfijev. Kamera za zadnji strani zajema posnetke s 13 MP in je tudi dobra. Razveseljivo je še dejstvo, da lahko notranji pomnilnik razširimo z microSD kartico.

Ko potegnemo črto lahko pohvalimo eleganten videz naprave, njene dimenzije. Prednja kamera je odlična, na voljo pa imamo tudi pester nabor programskih pripomočkov za zajemanje selfijev. Pograjamo pa lahko vzdržljivost baterije, ki po dobrem dnevu intenzivne uporabe že nekoliko opeša. Uporabniški vmesnik ni ravno blesteče hiter in odziven, moti pa tudi zvočnik, ki je nameščen za zadnji strani.