Dobra štiri leta je trajala lakota za vse tiste, ki so si želeli ogledati najboljše slovenske namiznoteniške igralce v Sloveniji. Velenje je več kot desetletje ponujalo drobnogled največjih mojstrov nekdaj celuloidne, danes pa plastične žogice. V Rdeči dvorani se je gnetla smetana s svetovnimi in olimpijskimi prvaki, ki so večinoma nosili kitajski dres. Zadnja tekma v Velenju sega v leto 2012. Številni najboljši svetovni igralci se bodo od danes do nedelje vnovič merili v Sloveniji, Velenje pa je zamenjal Otočec, kjer bo prvenstvo z nagradnim skladom dobrih 31.000 evrov.

V novem namiznoteniškem centru Slovenije se bo merilo več kot 200 igralcev in igralk iz 41 držav, med katerimi bo največ Slovencev. Večina igralcev je v Slovenijo pripotovala iz Zagreba, kjer je minuli teden potekalo MP Hrvaške. Trije azijski igralci – Japonec Jun Mizutani, Chuang Chih-Yuan iz Tajvana in Južnokorejec Wong Chun Ting – bodo z uvrstitvami med najboljšo svetovno deseterico glavni zvezdniki turnirja. Najboljši slovenski igralec Bojan Tokić bo dvanajsti najvišje postavljeni igralec s svetovne lestvice, med nosilci na turnirju pa bo tudi najboljši mladinec na svetu Darko Jorgić.

Pri ženskah bo konkurenca še močnejša, tako da se evropskim igralkam na Otočcu ne obeta nič dobrega. Najvišje uvrščena evropska igralka na Dolenjskem bo Rusinja Polina Mihajlova (45. na svetu), boljših od nje pa je kar 14 Azijk, med katerimi so tudi štiri izmed najboljše svetovne deseterice. Izmed Slovenk bo na glavnem turnirju igrala Alex Galić.

»Res je že dolgo tega, odkar sem nazadnje igral v Sloveniji. Mislim, da so minila že tri leta. Najpomembnejše zame v tem trenutku je, da se veselim turnirja na Otočcu. Čeprav ta čas z igro nisem najbolj zadovoljen, imam visoke cilje. Želim si, da me ne bi premagal kakšen igralec, ki je na svetovni lestvici uvrščen slabše od mene. V tem primeru se bom uvrstil najmanj v osmino finala, v kateri pa bom storil vse, da premagam kakšnega velemojstra,« pravi Bojan Tokić, ki je moral prejšnji konec tedna v Zagrebu v drugem krogu priznati premoč prvemu nosilcu Chuan Chih-Yuanu.

Spored MP Slovenije v namiznem tenisu, danes: kvalifikacije posamezno in dvojice (od 9. ure do 21.30), jutri: kvalifikacije posamezno in dvojice (od 9. ure do 21.30), petek: glavni del tekmovanja (1. in 2. krog med posamezniki ter dvojice do četrtfinala – od 9. ure do 21.30), sobota: osmina finala in četrtfinale med posamezniki ter četrtfinale in polfinale med dvojicami (od 10.40 do 21.30), nedelja: ženske in moški polfinale (od 10. ure do 13.20), moški in ženski finale dvojic (od 15. ure do 16.30), moški in ženski finale posameznikov (od 16.30, do 18.30).