Po slabem desetletju od vstopa egiptovskih lastnikov v Iskraemeco je tam zaposlenih 800 ljudi, še okoli 3000 je vezanih na podjetje, ki ima v razvoju 120 sodelavcev. Kot pravi lastnik družbe, ki je po proizvodnji in prodaji tretja v širši regiji in sodi med prvo deseterico na svetu, so lačni znanja. »Imamo delo za slovenske inženirje, iščemo sodelavce, ki bodo odgovorili izzivu, ki ga podjetje ponuja. Že do zdaj smo ogromno idej dobili od zagonskih podjetij, to je naš cilj tudi v Sloveniji. Želimo povezavo z univerzo, da bi dobili kadre, ki bodo kos razvoju,« je povedal Ahmed El Sewedy, lastnik Iskraemeca. »Naša naložba v znanje bo tudi v prihodnje ključna, že do zdaj pa smo vložili okoli 14 milijonov dolarjev v razvoj, še letos bomo dodaten milijon v novo proizvodno linijo, osem milijonov pa v petih letih v naložbe,« je dodal izvršni direktor za finance Abdullah Bahaa.

Egipčani bodo v Kranju še naprej zagotavljali okoli 800 delovnih mest, v juniju pa proizvedli zadnje »klasične« števce. Ob tem so za novo, tehnološko moderno in konkurenčno proizvodnjo izobrazili zaposlene in zaradi tega prehoda ne bo nihče brez dela. »Tehnološki napredek ne pomeni odpuščanja, pomeni le zahtevnejša delovna mesta, več znanja in zato seveda odpiramo vrata takim kadrom,« je zatrdil izvršni direktor Dieter Brunner.

Lani so v Kranju ustvarili za 70 milijonov evrov in 2,6 milijona dobička. Lastniki iz Egipta so vstopili v podjetje leta 2007, leta 2014 pa poplačali vse kredite bankam in zaključili prisilno poravnavo, kar je pomenilo poravnavo 58 milijonov evrov različnih obveznosti. S tem so dejansko ohranili dolgo tradicijo od prvega leta proizvodnje, ko so izdelali 37 števcev, zdaj na leto izdelajo 2,5 milijona pametnih števcev in računajo na povečanje proizvodnje. Podjetje ima proizvodne obrate na štirih celinah, celotna skupina ElSewedy Electric pa zaposluje 10.000 ljudi in na leto ustvari okoli 2,5 milijarde dolarjev.