V katero smer bodo šle spremembe strategije?

Gre za razmišljanja glede opredelitev posameznih naložb. Torej, da so določene naložbe, ki so danes razvrščene v določene razrede naložb, spremenijo in drugače kvalificirajo, na primer naložba, ki je zdaj opredeljena kot pomembna in v kateri država ohranja najmanj 25-odstotni delež, se lahko spremeni v povsem portfeljsko naložbo. Kar pomeni, da se država umakne iz lastništva. Dejstvo namreč je, da je v določenih primerih država sicer res 25-odstotni lastnik, hkrati pa imamo na drugi strani posameznega lastnika, ki že ima večji delež od države. Država v tej naložbi torej ne more učinkovito upravljati s svojimi glasovalnimi pravicami niti dosegati oziroma uresničevati svojih upravljalskih pravic. Strategija se ne more izvajati. V teh primerih ni razloga, da se država iz lastništva ne bi umaknila. Da se razumemo, gre za moja osebna stališča, ne za stališče nadzornega sveta SDH kot organa.

Sprememb pri NLB ne bo?

Strategija opredeljuje NLB kot pomembno naložbo in po mojih informacijah spremembe glede razvrstitve naložbe NLB niso predvidene.

Kaj pa Sava Re, ki si je želijo Hrvati?

Ne bo sprememb. Ampak, kot rečeno, to so neuradne informacije.

Zakaj redno razpravljate o spremembi strategije, če je dejansko stanje že ugotovljeno?

Ko je bila pred približno enim letom strategija sprejeta, je bil to prvi takšen dokument. Bil je narejen na podlagi najboljših namenov, v časovnem razpletu dogodkov pa se je pokazalo, da v nekaterih delih ni najprimernejša in bi veljalo določene zadeve drugače in bolje urediti.

Ste lahko bolj določni glede popravkov?

En tak primer so vodne gospodarske družbe. Stanja ne moremo na silo spreminjati oziroma ga podrejati strategiji, pač pa bomo dokument prilagodili dejanskim lastniškim razmeram.

V strategiji so za nekatere tudi slabe odločitve, ki ste jih kritizirali. Tudi javno ste na primer nasprotovali prenosu terjatev do holdinške družbe Sava na SDH.

Res je. Javno sem izrazil pomisleke o primernosti prenosa teh terjatev, zlasti glede na poznavanje zapletenosti in kompleksnosti tega postopka. Iz postopkov, ki jih NS SDH obravnava v zvezi s holdinško družbo Sava, se izločam zaradi potencialnega konflikta interesov. Izločen sem tako iz razprav kot odločanja. Tako da zadeve na tej točki ne želim več komentirati. Sem pa tudi že povedal, da ne vidim razloga, da je bila ta holdinška družba uvrščena med pomembne naložbe države.

Izločili pa ste se...

... ker me je DUTB predlagala za prisilnega upravitelja Save. Z imenovanjem za nadzornika SDH sem nato prekinil poslovno sodelovanje z DUTB in umaknil svoje soglasje o sodelovanju v prisilni poravnavi Save, in do tega mojega imenovanja na koncu tako ali tako ni prišlo. V takšnih zadevah je primerno ohlajevalno obdobje. To obdobje se bo izteklo julija in tedaj bom NS o tem uradno obvestil in predlagal, da se prekine moja izločitev iz postopka odločanja o tej zadevi.

So vas pri nekaterih odločitvah kolegi v NS SDH res že stisnili v kot?

Osebno nimam tega občutka, je pa res, da so razprave na sejah živahne in seveda je dejstvo, da vsi sklepi niso bili sprejeti soglasno.

Pri kateri temi je razprava živahna?

Živahni smo pri vseh temah (smeh)... Ne morem posebej opredeliti posamezne.

Ali ste zaradi te živahnosti v razpravah šli do premierja?

Ne, bili sta dve srečanji, obe vljudnostne narave.

Res razmišljate, da bi zapustili funkcijo prvega nadzornika? Mimogrede, predsednik uprave SDH Marko Jazbec se je s premierjem očitno srečal večkrat kot vi?

Ne vem, kolikokrat sta se srečala onadva, o odstopu s funkcije ne razmišljam. To lahko z gotovostjo zatrdim, ne glede na špekulacije.

Sprašujem, ker iz stranke SMC prihajajo informacije, da vam bodo odrekli podporo, če bodo očitki o domnevno spornih poslih v Republiki srbski utemeljeni.

Moja družba VK Holding je bila 88-odstotni lastnik družbe Centurion v Bijeljini, ta kapitalska naložba slovenske družbe v srbski družbi je bila skladno z zakonodajo prijavljena Banki Slovenije. To lahko dokažem z dokumenti.

Z Miloradom Dodikom, predsednikom Republike srbske, niste bili v stikih?

Nikoli. Družba VK Holding je pridobila delež v Centurionu leta 2008 od Nove banke. Družba Centurion se je ukvarjala s fizičnim in tehničnim varovanjem oziroma s prevozom denarja. Opravljala je posle za določene poslovalnice bank, tudi v poslovalnici banke v kantonu Brčko. Tam je svoje posle opravljala s podizvajalcem, družbo za varovanje Alfha Security, pri kateri je upravitelj kantona ugotovil nepravilnosti v povezavi s politiki. Očitki so bili, da se je financiralo paravojaške strukture. Dejstvo pač je, da imajo družbe za varovanje dostop do orožja oziroma dovoljenje, da ga nosijo, saj lahko le tako opravljajo svojo dejavnost. Zaradi tega poslovnega sodelovanja z omenjeno varnostno družbo je bilo družbi Centurion prepovedano pridobivati nove posle na območju kantona Brčko.

Ta omejitev se je nanašala le na poslovanje v Brčkem, ne pa tudi na preostalem ozemlju Republike srbske. Mi smo to omejitev pred nakupom poznali, temu primerna je bila tudi cena. Po našem nakupu smo družbo finančno, operativno in poslovno prestrukturirali in pridobili precej novih poslov. Začeli smo sodelovati tudi s slovenskimi družbami, ki so tedaj prihajale na ta trg, na primer s Tušem in Mercatorjem, ponudili smo novo dejavnost digitalizacije arhivov... Centurion je začel rasti in postal resen konkurent drugim, po dveh letih smo dobili ponudbo največjega konkurenta Sector Security in jo po pogajanjih prodali. Ocenjujem, da sem eden redkih slovenskih poslovnežev, ki je investiral denar v BiH in s tem vložkom zaslužil ter se nato pravi čas s tega trga tudi umaknil. Marsikdo je na včasih tako opevanem Balkanu imel izgube. Marsikatera družba v državni lasti in tudi velik del bančne luknje je nastal tam zaradi zgrešenih naložb. Špekulacije, da je naša družba financirala paravojaške združbe, so absurdne.

Ali poznate dogajanje okoli Save Re, drži neuradna informacija, da je forenzično poročilo o nakupu poslovne stavbe ACH »sivo«. Da ni povedalo nič določnega.

Nimam uradne informacije glede tega posla oziroma ugotovitev revizije. SDH je največji in najpomembnejši lastnik Save Re in ker se bo na skupščini odločalo o razrešnici nadzornemu svetu in upravi zavarovalnice, je prav, da se pred njo vsi morebitni dvomi razčistijo.

Razrešnica se podeljuje za minulo leto, pogodba o nakupu pa je bila podpisana letos in plačilo še ni bilo izvedeno.

Podrobnosti posla ne poznam, sem pa prepričan, da so določene aktivnosti glede nakupa potekale že lani.

V zvezi z NLB se intenzivno kadruje, rok za prijavo za nadzornike in upravo je že potekel.

NS SDH še ni bil seznanjen ne s številom in ne z imeni, ki so se prijavila na poziv za nadzornike banke. Imenovanje uprave je v izključni pristojnosti NS NLB.

Kdaj boste znova prodajali Telekom?

Telekom je po strategiji portfeljska naložba, namen je, da jo prodamo in dosežemo s tem maksimalni ekonomski učinek. Kdaj se bodo postopki prodaje znova začeli, v tem trenutku ne vem. Definitivno je v okviru obstoječe strategije edina pot za Telekom, da se ga proda.

Za Modro zavarovalnico veljajo določene posebnosti na temelju zakona o SDH, dokler upravlja zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence, je strateška naložba. Zavarovalnica se pripravlja za nakupe slabih posojil (NPL). Je to dobro?

Kot zavarovalničar bi bil do tovrstnih naložb izjemno zadržan in previden, saj gre za izjemno tvegane naložbe. Pri NPL že sam izraz pove, da je z dolžniki nekaj narobe. Namen zavarovalnice pa je zanesljivost, varnost... Da bi se katera koli zavarovalnica v velikem delu izpostavljala na NPL, ocenjujem kot zelo neprimerno naložbo. Pri zavarovalniških skladih, ki so zelo veliki, takšna naložba ne more zamajati celotnega portfelja. Plasiranje večjega dela portfelja v slabe terjatve je tvegano. Zavarovalnice imajo na voljo dva vira sredstev, eno so sredstva zavarovancev, z njimi je treba dobro in previdno gospodariti. Ima pa zavarovalnica tudi svoj kapital, ki so ga vplačali lastniki, pri tem je bolj prosta, mora pa seveda ves čas zagotavljati ustrezno kapitalsko stabilnost.

Se strinjate, da je neobičajno, da bi se Modra zavarovalnica in tudi Triglav ukvarjala s tem?

Se strinjam. Obstajajo specializirani strokovnjaki in skladi, ki se s tovrstnimi naložbami ukvarjajo. To ni posel za zavarovalnice, pač pa posel za specialiste.