Odločitev o morebitni prodaji Cimosa bo sprejeta v enem mesecu. Takšen rok je namreč izposloval italijanski finančni sklad Palladio Finanziaria, ki se omenja kot favorit za prevzem enega od največjih slovenskih izvoznikov, smo izvedeli neuradno.

Še en skrbni pregled Italijanov

Vnovični rok za oddajo zavezujočih ponudb se je iztekel v ponedeljek. Toda ker želijo Italijani pred zadnjo ponudbo ponovno skrbno pregledati poslovanje Cimosa, so zaprosili za dodatni čas. Ali bi se skozi stranska vrata v tem času v razvlečeni dolgotrajni prodajni postopek lahko vključil še kakšen možni prevzemnik, ni znano. Kot smo izvedeli, naj bi Palladio Finanziaria, če bo to zahteval, za enomesečno obdobje od državnih lastnikov lahko prejel ekskluzivno pravico za nakup Cimosa. Na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), skoraj polovični lastnici koprske družbe, podaljšanja roka za oddajo dokončne ponudbe niso komentirali, ker da posameznih aktivnostih prodajnega postopka do njegovega zaključka ne razkrivajo.

Za prevzem Cimosa se Palladio Finanziaria zanima že dlje časa. Sprva je želel kupiti le izjemno perspektivni proizvodni program turbopolnilnikov, s katerim v Cimosu dosežejo približno tretjino vseh prihodkov letno, in kinematike. Ker se turbopolnilniki izdelujejo v več tovarnah, takšen predlog za lastnike ni bil sprejemljiv. Toda kot smo v Dnevniku razkrili pred dobrima dvema tednoma, je Palladio Finanziaria zdaj pripravljen prevzeti celotni Cimos, v Koper pa bi preselil tudi razvojni center.

Palladio Finanziaria ima v lasti že dve avtomobilski družbi: Dynamic Technologies Group in Cogeme Set. Slednja podobno kot Cimos proizvaja turbopolnilnike. Morebitna poroka med Palladio Finanziaria in Cimosom bi pomenila, da bi s tem nastal eden največjih proizvajalcev turbopolnilnikov na svetu.

Razen italijanskega finančnega sklada se je kot resen kandidat za nakup Cimosa omenjal bosanski poslovnež Nijaz Hastor, Slovencem najbolj poznan kot solastnik propadlega Preventa Globala. A po neuradnih informacijah nanj država več ne računa. Pred kratkim, potem ko prejete ponudbe še zdaleč niso dosegale pričakovanj lastnikov o višini kupnine, so prodajalci kontaktirali z vsemi, ki so bili lani zainteresirani za sodelovanje v privatizacijskem postopku. Na tej podlagi sta interes za nakup obnovila nemški finančni sklad Orlando Management in španska multinacionalka CIE Automotive. Po najnovejših informacijah ju nakup koprske družbe več ne zanima.

Zaposlenim Cimos za en evro

Za zdaj še ni znano, ali in v kolikšni meri bodo morali DUTB in komercialne banke, ki so lani v lastniški kapital Cimosa od okrog 370 milijonov evrov terjatev pretvorile slabih 170 milijonov evrov, družbi ponovno odpisovati terjatve. Izpred dnevi objavljenega trimesečnega poročila o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja je razvidno, da so zaradi pomembnih sprememb pogojev prestrukturiranja finančne obveznosti pri matični družbi za dobrih 20 milijonov evrov nižje, kot bi bile sicer. Konec marca letos so tako bile 135 milijonov evrov. Poslovne obveznosti so v obravnavanem obdobju bile 49,6 milijona evrov, kar je bilo za dva milijona evrov manj kot konec leta 2015. Zaradi ugodnejših pogojev prestrukturiranja so se finančne obveznosti Skupine Cimos znižale za 28,6 milijona evrov. Pred to spremembo so po neuradnih podatkih bile okrog 230 milijonov evrov, medtem ko uradni konsolidirani podatki še niso bili na voljo. V prvem četrtletju letošnjega leta so se prihodki od prodaje Cimosa v primerjavi z enakim obdobjem lani znižali za 16 odstotkov, na dobrih 92 milijonov evrov. Po drugi strani se je čisti dobiček zvišal s 312.000 na 1,2 milijona evrov.

Spomnimo, če prodaja Cimosa ne bo uspela, v družbi, slabi banki in na ministrstvu za finance pripravljajo načrt za menedžersko-delavski odkup. Po najnovejših informacijah naj bi šlo predvsem za menedžerski odkup, kar med zaposlenimi sproža precejšnje nezadovoljstvo. Po tako imenovanem modelu CPP – Cimos participation program – naj bilo na vodstvo družbe lastništvo Cimosa preneseno za en evro. Na vprašanje, kdo vse bi sodeloval pri morebitnem menedžersko-delavskem odkupu in ali bi kupnina v tem primeru znašala en evro, v Cimosu niso odgovorili.