Da bi razumeli, za kakšen uspeh gre, ko te kot vinarja opazi ocenjevalska mašinerija vinskega kritika Roberta Parkerja, je treba vedeti, za koga in za kaj sploh gre. Vodilni ameriški ocenjevalec vin, ki svoje ocene vin z vsega sveta vsako leto predstavlja v svoji reviji The Wine Advocate, z njimi vpliva ne samo na sloves vinarja, ampak bistveno spodbudi tudi zanimanje kupcev za vina, ki so se znašla na njegovem seznamu, po možnosti z ocenami, višjimi od 90. Pri Wall Streetu so ga na primer opisali kot najvplivnejšega vinskega kritika, medijem pa niso ušle niti besede Maxa Lalondrella iz družbe Berry Bros & Rudd, ki je dejal: »Nihče ne prodaja vina tako kot Robert Parker. Če reče, da je letnik 2012 najslabši, kar jih je poskusil, ga ne bo nihče kupil, če bo rekel, da je najboljši, pa ga bodo vsi.«

S svojim točkovnim sistemom, ki se konča pri številki 100, je Parker odgovoril na ocenjevanje drugih vinskih kritikov, ki jih je obtoževal konflikta interesov in finančnega okoriščanja, česar mu, ker je sam finančno odvisen samo od svojih naročnikov, drugi prav gotovo ne morejo očitati. S tem se strinja tudi vinar Miha Istenič, ki je letos prišel na njegov seznam s štirimi svojimi vini: rosé gourmet letnik 2006, ki je dobil 87 točk, brut cuvée speciale No. 1 (87 točk), presitge extra brut letnik 2011 (88 točk) in rare passion extra brut, ki je dosegel kar 91 točk. Peneče vino rare passion extra brut je po besedah Isteniča eno od najbolje ocenjenih penečih vin svojega letnika, vključno s šampanjci. »To nas uvršča med najboljše proizvajalce na svetu, pri tem je pomembno tudi to, da nam je sorto rumeni plavec uspelo spraviti na vinski zemljevid sveta.« Temu primerna je tudi cena omenjene penine, saj steklenica stane kar 1964 evrov, in sicer zato, ker je posvečena prav temu letniku, enako kot je temu posvečenih tudi 1964 steklenic, kolikor jih je bilo napolnjenih. »To je penina, ki je bila narejena za praznovanje mojega jubileja, saj je 1964 letnica mojega rojstva. Naredil sem poskus s stoodstotnim rumenim plavcem, ko smo videli, kaj je nastalo, smo presenetili same sebe,« pojasnjuje Istenič, ki je doslej prodal osem steklenic, jim bo pa v zadnjem četrtletju tega leta zagotovo še več, saj je članom Kluba ljubiteljev penin obljubil, da bodo vino izključno v Sloveniji lahko kupili z 91-odstotnim popustom, in sicer prav v čast Parkerjevim 91 točkam.

Vinska klet Santomas briljira

Ni pa Istenič edini slovenski vinar, ki ga je opazil Parker. Poleg Vinske kleti Četrtič, ki ga je doslej prepričala s tremi vini (ferdinand rebula / ribolla gialla época letnik 2013, 89 točk, ferdinand rebula / ribolla gialla letnik 2014, 88 točk, in ferdinand brutus letnik 200, 90 točk), so se na seznamu znašla še vina Dveri Pax winery benedict red cuvée letnik 2011, winery yanez letnik 2014, ki sta dobili po 88 in 87 točk, in Marofova zeleni silvanec letnik 2007 (87 točk) in renski rizling letnik 2007 (91 točk).

Posebej je treba omeniti še zmagovalca med slovenskimi vini po mnenju Parkerja, vinsko klet Santomas, ki je nove Parkerjeve ocene predstavila prav včeraj. Družina Glavina iz Šmarja nad Koprom je na prejšnjem ocenjevanju slavila z vini grand cuvee 2009, ki velja za njihov najboljši refošk, dobil pa je oceno 94+, grand cuvee letnik 2006 (94 točk), refošk antonius letnik 2009 (93 točk), grand cuvee letnik 2008 (92 točk), refošk antonius letnik 2007 (91 točk) in cuvee quatro (91 točk). Letos sem jim pridružujejo še refošk antonius letnik 2015 (90-92 točk), gran cuvee letnik 2015 (91-93 točk), antonius cabarnet sauvignom letnik 2015 (92-94 točk) in refošk gran cuvee certeze letnik 2010 (94 točk). »Zagotovo je to največja potrditev že zato, ker so bila naša vina ocenjena že drugič in ker smo poslali na ocenjevanje letnik 2015, ki ga na trgu ne bo na voljo še 7 do 10 let, se pravi vino v grobem stanju,« je uspeh komentirala Tamara Glavina, ki se ji to ne zdi samo uspeh za klet Santomas, ampak tudi za celotno Slovenijo in druge slovenske vinarje ter spodbuda za to, da svoji filozofiji sledijo še naprej.