Če že kdo, potem si Simona Halep želi, da bi se zgodovina ponovila. Ko se je pred dvema letoma nazadnje uvrstila v 3. krog pariškega teniškega turnirja, je nato prišla do finala. »Do tja je še daleč, zato o finalu ne razmišljam. Se pa počutim samozavestno in sproščeno,« je po gladki zmagi nad Kazahstanko Zarino Dijas (7:6 (5), 6:2) povedala Romunka, ki ima na peščenih igriščih Roland Garrosa status šeste nosilke.

Štiriindvajsetletna desničarka je kljub mladosti profesionalka že deset let, v tem času pa je na turnirjih zaslužila 11 milijonov evrov. A niso denarci tisti, ki jo motivirajo. Želi zmagovati, kot je na primer Virginia Ruzici, zadnja Romunka, ki je leta 1978 osvojila Pariz. Toda 61-letnica, ki je v finalu premagala Mimo Jaušovec, ni njena glavna vzornica. Želi postati takšna legenda, kot je telovadka Nadia Comaneci, saj prav zdaj mineva 40 let, ko je kot prva na svetu za popoln nastop prejela najvišjo oceno 10. »Od Comanecijeve sem se naučila, da če verjameš vase, potem lahko preskočiš prav vsako oviro. S samozavestjo lahko premagam tudi najboljše igralke sveta,« pravi dekle, ki je bilo v svetu tenisa sprva prepoznavno po bujnem oprsju.

To ji je povzročalo tako velike težave s hrbtom, da se je pri 17 letih odločila, da si bo dala oprsje zmanjšati. Od tedaj gre njena kariera le še navzgor, avgusta 2014 pa je bila na svetovni lestvici že druga. »Po operaciji sem postala boljša igralka, močnejša psihično in fizično. Mnogi v meni vidijo krhko dekletce, a na igrišču sem vedno pripravljena na boj,« je dejala zmagovalka 12 turnirjev WTA. Tisti, ki jo poznajo, izpostavljajo muhav značaj, trenerje pa menja kot po tekočem traku. Darren Cahill, s katerim sodelujeta od lani, je namreč že njen šesti po vrsti.

Pomembnejši izidi 2. kroga, moški: Wawrinka (Švi, 3) – Daniel (Jap) 7:6 (7), 6:3, 6:4, Nišikori (Jap, 5) – Kuznecov (Rus) 6:3, 6:3, 6:3, Murray (VB, 2) – Bourgue (Fra) 6:2, 2:6, 4:6, 6:2, 6:3; ženske: Strycova (Češ, 30) – Hercog (Slo) 6:4, 6:4, Muguruza (Špa, 4) – Georges (Fra) 6:2, 6:0, Halep (Rom, 6) – Dijas (Kaz) 7:6 (5), 6:2; 1. krog, ženske dvojice: Klepač/Srebotnik (Slo, 11) – Ferro/Razzano (Fra) 6:1, 6:1.