V Pariz je pripotoval z velikimi pričakovanji. Nič čudnega, ko pa je v finalu teniškega turnirja v Rimu na kolena spravil Srba Novaka Đokovića. Dosežek, ki se ne zgodi vsak dan. Škot Andy Murray je namreč velikega tekmeca in prijatelja v karieri premagal le desetkrat, kar 23-krat pa je razočaran s sklonjeno glavo zapuščal igrišče.

»Ta zmaga ne pomeni veliko. Favorita za končno slavje v Roland Garrosu še vedno ostajata Novak Đoković in Rafael Nadal,« je dan pred začetkom velikega slama dejal Mats Wilander, teniška legenda in strokovni komentator na športni televiziji Eurosport. Najverjetneje ga je Murray slišal in si dejal, da bo naredil vse, da bo Švedovo napoved in odkrito podcenjevanje postavil na glavo. A s tem si je nehote oprtal še težji nahrbtnik, saj je bila želja slaviti v francoski prestolnici po treh porazih v polfinalih ogromna. Zato z glavo na uvodu ni bil ravno pri stvari.

Da bo proti veteranu Radku Stepanku, ki si je glavni turnir izboril skozi kvalifikacije in je trenutno številka 128 na svetovni lestvici, za zmago potreboval kar pet nizov ter 3 ure in 41 minut, pa ni bil del njegovega scenarija. Toda 37-letni Čeh, nekoč bolj znan kot ljubimec Martine Hingis in kot moški, ki obvlada način, kako žensko hitro spraviti v posteljo, je bil presenetljivo blizu temu, da pripravi največje presenečenje 1. kroga turnirja. A kaj, ko na vodstvo z 2:0 v nizih ni udaril pike na i, poraz s 3:6, 3:6, 6:0, 6:3 in 7:5 pa je bil boleč. »Vedel sem, da se lahko v petem nizu zgodi prav vse, zato sem potreboval vso borbenost, ki jo premorem. Neverjetno je, kaj vse mu je uspevalo. Da bo tako zahteven tekmec, si nisem mislil, navsezadnje ni več mladenič,« je bil po dvoboju, ki je bil zaradi teme v ponedeljek prekinjen, odkrito zadovoljen kar 12 let mlajši drugi nosilec. Stepanek (njegov bratranec je Jaromir Blažek, nogometni vratar ter med letoma 2000 in 2008 češki reprezentant), ki je že 20 let profesionalec in je na turnirjih zaslužil več kot 10 milijonov evrov, je bil pred desetimi leti že osmi igralec na svetu, lani pa je moral zaradi poškodbe živca počivati kar osem mesecev. Razmišljal je celo o koncu športne poti.

Zanimivo, da je bilo med 128 tenisači uvodnega kroga kar 51 takšnih, ki so starejši od 30 let, najstarejši pa je prav Stepanek, ki pravi: »Počutim se, kot bi bil star 25 let. Uživam v vsaki sekundi teniške igre.« Tenis sicer velja za šport, v katerem prevladujejo mladeniči.

Pomembnejši izidi 1. kroga, moški: Bedene (VB) – Melzer (Avs) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4, Đoković (Srb, 1) – Lu (Tajw) 6:4, 6:1, 6:1, Nadal (Špa, 4) – Groth (Avst) 6:1, 6:1, 6:1; ženske: Bertens (Niz) – Kerber (Nem, 3) 6:2, 3:6, 6:3, Maria (Nem) – Janković (Srb, 23) 6:3, 3:6, 6:3.