Zavezništvo Alenke Bratušek se je na sobotnem kongresu preimenovalo v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov. Čeprav javnomnenjske raziskave stranke že več mesecev tako rekoč ne zaznajo, pa so njeni vodilni predstavniki optimistični. »Stranka bo preživela,« poudarjajo.

Po komisarskem fiasku Alenke Bratušek in po neuspešnem dogovarjanju za vstop ZaAB v Cerarjevo vlado so nekateri vidni predstavniki Zavezništva Bratuškovo pozvali, naj v dobro stranke odstopi z njenega čela. Bratuškova na to ni pristala. Zato je nekaj prepoznavnih članov izstopilo iz stranke, nekateri v njej niso več aktivni. Poslanska skupina ZaAB je razpadla. V soboto je do kongresa ZaAB vendarle prišlo, a ta ni bil volilni, temveč zgolj programski. »Današnji kongres je pokazal, da smo še kako enotni, in to je lahko videla vsa Slovenija,« navdušenja – tudi zato, ker se je na kongresu zbralo okoli 150 članov – Alenka Bratušek ni skrivala. Na vprašanja, povezana s preteklimi odhodi več vidnih članov Zavezništva, pa je odgovorila: »Ostali smo tisti, ki verjamemo v našo stranko. Tisti, ki so za svoje osebne interese želeli kaj drugega kot biti v opoziciji, pa so se poslovili.« Župan Komna Marko Bandelli jo je dopolnil: »Odšla sta dva oportunista: Jani Möderndorfer in Peter Vilfan.«

Ljudje vedo, kdo je pošten

In na čem temeljijo optimistične napovedi vodilnih predstavnikov Zavezništva, da bo njihova stranka preživela in na naslednjih volitvah ponovno prišla v parlament? »Prepričana sem, da ljudje na volitvah znajo oceniti, kdo dela pošteno in prav oziroma kdo je odgovoren politik,« pravi Bratuškova. »Smernice Zavezništva so jasne, ljudje pa morajo razumeti, v katero smer strmimo,« dodaja Bandelli.

Nekateri politični analitiki ocenjujejo, da lahko Zavezništvo preživi samo v primeru, če se bo povezalo s katero drugo, morda novonastajajočo levosredinsko stranko. Da se lahko stranka pobere s sklepanjem zavezništev z drugimi strankami ali civilnodružbenimi gibanji, meni tudi nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije in nato ZaAB Jerko Čehovin. »Skrajni čas je, da politiki levo od sredine spoznamo, da bomo lahko samo združeni naredili nekaj dobrega za našo državo. Pa recimo temu združevanje, povezovanje, sodelovanje, kakor koli želite,« pa ocenjuje Bratuškova.

Dragonja je premierju postavil pogoj

Čeprav premier Cerar ni pristal, da bi ZaAB postala vladna stranka, je na državnosekretarsko mesto povabil člana njenega izvršnega odbora Metoda Dragonjo. Ta nam je po sobotnem kongresu povedal, da je tedaj Cerarju postavil pogoj, naj od njega ne pričakujejo zamenjave stranke. »Skakati iz stranke v stranko ni najbolj primerno,« ocenjuje Dragonja, ki možnost za preživetje Zavezništva prepoznava v dobrih programskih vsebinah. »Naslednji preizkus prodornosti stranke bodo prihodnje volitve, ki bodo najbrž redne,« dodaja Dragonja.

»Borili se bomo do konca. Zavezništvo mora preživeti, saj smo v njem sami 'fajn' ljudje,« pa je odločna poslanka Mirjam Bon Klanjšček, ki se je po razpadu poslanske skupine ZaAB skupaj z Bratuškovo preselila v poslansko skupino nepovezanih poslancev.