Rovinj je bil konec tedna prizorišče turnirja v polu, športu, ki ga zagrizeni športni konservativci priznavajo kot edini šport, ki se ga še ni dotaknila roka plebejcev. Vsaj na konjih ne. Ti so rezervirani za elitno druščino profesionalnih in ljubiteljskih športnikov, ki se ob neskopuških sponzorjih, estradnem blišču ter ob nomadskem načinu življenja premikajo s turnirja na turnir in skrbijo za športno promocijo pola in turistično slavo mesta prireditelja. Tudi v Rovinju ni bilo nič drugače. Kljub ne preveč prijaznemu vremenu je bilo mogoče vsaj za trenutek povsem od blizu videti karavano glamurja, bentleyjev, superjaht, dobre hrane, luksuzne pijače ter zvezdnikov, denimo Ivano Trump, družino Illy ter še nekatere druge pripadnike evropske aristokracije, ki pa po imenih, vsaj med navadnimi državljani, niso vzbudili pretirane vzhičenosti.

Harry in William po tekmi rada spijeta pivo

»Polo res igrajo samo premožnejši. Golf lahko igra vsakdo, oprema ni tako draga, igrišče lahko dobiš poceni. Pri polu pa moraš imeti za celotno sezono v tekmovalnem pogonu vsaj pet konjev samo za enega tekmovalca. Nemcev je 80 milijonov, pa nas igra polo samo 250,« je takoj po uradnem odprtju v od mivke rahlo onesnaženi beli opremi za polo razlagal Uwe Zimmerman, glavni organizator prvega turnirja v polu na mivki v Rovinju in v tem delu Evrope.

Polo na plaži, na mivki je dokaj nova različica tradicionalnega pola, prvič so ga igrali v Dubaju šele leta 2004, takoj pa je zavzel najeminentnejše svetovne plaže. Poni, kakršnega jahajo igralci pola, stane od 25.000 evrov naprej, tudi do milijon evrov in več, letni strošek pogona ene konjske moči pa je minimalno 30.000 evrov. V Rovinj so jih za štiri ekipe pritovorili okoli 50, vendar so to konji, ki tekmujejo izključno na evropskih tekmah. Za tekme na drugih celinah se uporablja druge konje, predvsem zaradi karantene. »Konji so po navadi argentinskega porekla, saj tam vzgajajo najboljše konje, primerne za igranje pola, poškodb pa med njimi praktično ni, ker so zaščiteni. Je pa zato več poškodb med igralci, in to hudih. Tudi sam sem imel že povsem zdrobljen nos,« je dejal Zimmermann ob igrišču na plaži zalivčka Poron Biondi s čarobnim pogledom na veduto Rovinja in otočka ob njem. Njegov kolega sodnik Mark Holmes, ki velja za enega najboljših sodnikov in promotorjev pola na svetu, je po končani promocijski igri razložil, da je polo glede pravil precej zapleten. »Sojenje je težko, ker lahko po pravilih, če jih postavim ob bok nogometu, sodnik piska prekršek že, če igralec samo nakaže, da bo storil prekršek. Pri nogometu mora priti do kontakta, pri polu ne,« je pojasnil Holmes, ki polo pogosto igra tudi z angleškima princema Williamom in Harryjem. Kraljeva gospodiča sta po njegovem mnenju povsem običajna športna tovariša, ki po končani tekmi tudi rada spijeta pivo. »Igralci pola sicer krožijo po svetu kot kakšna koncertna skupina, saj jih za klubske ali sponzorske tekme najemajo lastniki in direktorji moštev,« je še povedal Zimmermann, ki je tudi predsednik polo kluba Ascona in ključni človek, ki je polo spet pripeljal na Hrvaško.

Brioni so nekoč že bili središče evropske elite v polu

Med letoma 2004 in 2006 so na Brionih že organizirali klasični turnir v polu na travi. Prav Brioni so nekoč že bili evropsko središče tega buržoaznega športa. Že leta 1926 je Carlo Kupelweiser, sin Paula Kupelweiserja, ki je leta 1893 kupil zapuščeno otočje in ga preobrazil v evropsko mondeno zabavišče, na Brionih ustanovil prvi klub pola. Kasneje so otočki pri Pulju postali najbolj priljubljeno zbirališče športne aristokracije iz osrednje Evrope, vse do začetka druge svetovne vojne.

No, v Rovinju ni bilo na ogled aristokracije v podobi indijskih princev ali članov rodbine Rotschild, kot je bilo na Brionih leta 2004, ko so po 80 letih prvič organizirali turnir v polu v Istri, kljub temu pa je bilo videti zadosti luksuza. Poleg Bentleyja, Heinekena, Cartierja, Tag Heuerja, La Martine, domačega Agrokorja in Jamnice ter drugih znamk so v turnir pola vložili tudi mestni in županijski veljaki in najbogatejši hotelirji. Tudi zato so imeli petični gostje kje spati. Glavni prizorišči sta bila hotela Lone in Monte Mulini, ki sodita v elito najboljših hotelov na Hrvaškem. V Rovinj, ki je z več kot tremi milijoni nočitev že nekaj let vodilni v hrvaškem turizmu, pa je že nekaj dni pred začetkom turnirja, še pred njenim lastnikom Philipom Zepterjem, kraljem gospodinjskih loncev in mrežnega marketinga, prišla njegova 50-metrska lepotica JoyMe, na kateri je bila tudi četrtkova uvodna turnirska zabava. »Lahko vam povem, da je bila včerajšnja zabava na jahti super, samo vabil za današnjo večerjo vam pa ne morem obljubiti. Tudi pravega oblačila nimate,« me je ob prvem poskusu preboja v prostor, namenjen za VIP Diamond, ki sva ga uprizorila s fotografom, prijazno odslovila ena izmed Zepterjevih uslužbenk.

Ivana Trump, Poreč, hrvaški fant in avtokamp

Drugi poskus preboja iz nižjekastnega območja med pravo živino je bil uspešen, kot je bil uspešen preboj do kratkega pogovora z Ivano Trump, nekdanjo ženo ameriškega mogočneža in kandidata za predsednika Donalda Trumpa. Gospa Ivana je zadovoljno posedala ob igrišču, sem pa tja srknila požirek vina in malo prigriznila, med tekmami pa vidno navdušeno spremljala eno svojih najljubših iger. Kot nam je povedala, je v Rovinj prišla iz New Yorka, nastanila pa se je v enem izmed apartmajev hotela Lone. Polo, je dodala, spremlja že dolgo, saj se navdušuje nad tehniko igralcev in iskrivostjo konj, ki jih še vedno rada zajaha. »To je fascinanten šport, ni lahko,« je pod dežnikom v rdečem plašču povedala Ivana Trump. Sama pola ne igra, nekajkrat ga je sicer igrala, konje pa še vedno obožuje. »Ta številka 3 je najboljši igralec in po navadi so trojke najboljši,« mi je ob nepopisni radovednosti in rahli neukosti v polu razložila nekdanja manekenka češkega rodu. S frizuro tipa Jovanka Broz in precej našobljenimi ustnicami in izrazito elegantnimi kretnjami se je Trumpova spomnila tudi svojih počitnic na Hrvaškem v Istri, saj je s starši hodila na morje v Poreč. »Ja, v avtokamp,« je dokaj presenečeno odgovorila, ko sem jo vprašal, ali so hodili v hotel ali v kamp. »Ampak Poreča se dobro spominjam, tam sem imela takrat tudi fanta,« se je zasmejala druga Trumpova žena, ki je kasneje še večkrat obiskala Hrvaško. Spominja se je kot dežele dobre hrane, dobrega vina in prijaznih ljudi. Tudi z Donaldom je bila nekajkrat na križarjenju po Jadranskem morju, tudi v Črni gori.

O Melanii ni hotela govoriti

V Rovinj, kjer je bila prvič, je prišla sama, njen spremljevalec na Hrvaškem pa je bil lastnik licence za Miss Universe na Hrvaškem Vladimir Kraljević. O svoji naslednici iz Slovenije niti ni hotela preveč govoriti. »Sem že povedala, kaj si mislim o njej,« je v nekajminutnem pogovoru med eno izmed dveh petkovih tekem povedala Ivana Trump in dodala, da ima z nekdanjim možem še vedno dobre odnose ter da si seveda želi, da postane novi ameriški predsednik. Med ljubitelji pola in radovedneži smo opazili tudi slovenskega poslanca Franca Breznika, ki je povedal, da sicer tega ne more z gotovostjo trditi, vendar je, kolikor ve, edini slovenski državljan, ki ima izkušnje z igranjem pola. Breznik je povedal, da se je s polom spoznal v Švici in Nemčiji, je pa tudi član madžarskega kluba La Estancia iz Budimpešte. »Vendar se nimam za dobrega igralca, sem preslab jezdec,« je ob druženju povedal poslanec, ki je tudi obžaloval, da podobnega turnirja v polu ne organizirajo v Lipici. Po diamantni coni se je motal še en slovenski politik, nekdanji poslanec propadle SMS Dominik S. Černjak, ki je bil tudi eden izmed organizatorjev in celo podpredsednik organizacijskega odbora.