Negotovosti, povezane z zagotavljanjem električne energije, je na Gorenjskem konec. V Elektru Gorenjska so včeraj odprli nov distribucijski center vodenja. Na prvi pogled je videti kot velika soba, na sredi katere je skorajda sklenjen krog velikih računalniških ekranov z različnimi vsebinami. Na pisalnih mizah pod zasloni sem in tja zazvoni telefon ali kaka druga komunikacijska naprava, na katero se je včeraj odzival Matjaž Švab, eden od tamkajšnjih zaposlenih. Precej drugače je, ko je na električnem omrežju kaj narobe, je poudaril Gregor Štern. »Ko imamo žled, verjetno se bo še kdaj ponovil, je tukaj precej bolj stresno. Dispečerji so zelo obremenjeni. Takrat ne gre samo za dobavo električne energije, pač pa tudi za varnost,« je opozoril.

Odjemalci se pogosto niso zavedali negotovih razmer

Center je namenjen nadzoru ter upravljanju in vodenju elektroenergetskega sistema družbe. Za uporabnike to pomeni bolj zanesljivo in kakovostno delovanje elektroenergetskega omrežja celotne Gorenjske, je pomen centra v jezik laikov prevedel predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec. »To so možgani obratovanja,« je dodal. »Tu bdimo nam delovanjem energetskega sistema na Gorenjskem. Center je stičišče vseh informacij s terena, od stikalnih naprav do odzivov odjemalcev. Prav na tem mestu se registrirajo tudi vse napake, na podlagi teh pa se odrejajo naloge operativcem na terenu, ki posredujejo ob napakah.« Niz računalniških zaslonov je tako pod nadzorom zaposlenih tako podnevi kot ponoči vse dni v letu.

Mnogi Gorenjci se sicer niso zavedali, da je star distribucijski center vodenja v Elektru Gorenjska deloval na meji še sprejemljive zanesljivosti. Star je bil že skoraj 12 let. Ker je tehnologija v tem času zelo napredovala, je bil zastarel. »Od leta 2011 rezervni deli sploh niso bili več dobavljivi,« opozarjajo v družbi, zastarela je bila tudi programska oprema.

Center je plod domačega znanja

Novi center so v Elektru Gorenjska skupaj s slovenskim izvajalcem GDB, d. o. o., gradili skoraj tri leta. »Nadgradnja je v veliki meri plod domačega slovenskega znanja,« je poudaril Luskovec. Nova je tako strojna kot programska oprema, prav tako pa imajo nova ustrezna znanja zaposleni v centru in tisti, ki skrbijo za njegovo nemoteno delovanje. Investicija je vredna 1,2 milijona evrov, poskusno so center zagnali že decembra lani, redno pa deluje od 21. marca letos.

Čeprav je distribucijsko podjetje Elektro Gorenjska po distribuciji najmanjše v Sloveniji, je prvo, ki je zaključilo prehod na 20-kilovoltni napetostni nivo. Za Gorenjsko je sicer značilna razgibanost terena in težja dostopnost, tudi vremenske razmere niso vedno ugodne, čemur se mora distributer električne energije prilagajati. »Lahko se pohvalimo z več kot 60 odstotki omrežja v podzemni kabelski obliki, delež pa se letno nadgrajuje,« še poudarjajo v podjetju.