Če je bilo prvih šest tekem med Torontom in Miamijem bolj ali manj vseskozi izenačenih, trikrat pa je zmagovalca odločil šele podaljšek, pa zadnja tekma serije ni ponudila ravno košarkarske poslastice. Kanadsko moštvo je namreč vodilo celotno srečanje, v zadnjih desetih minutah pa prednost domačih nikdar ni padla pod 15 točk, tako da je bil zmagovalec tekme in finalist Vzhoda znan že dolgo pred koncem. V dvorani Air Canada Center so lahko navijači zato že pred zadnjo sireno slavili največji uspeh franšize ter začeli sanjati o tem, kako bodo načrte porušili še favoritom vzhodne konference, Cleveland Cavaliers z LeBronom Jamesom na čelu.

»Res je bilo nekaj enkratnega, ko smo lahko slišali navijanje naših navijačev. Zaslužili smo si, tako klub kot država, zdaj pa nas čaka še naslednji korak, odhajamo na raven, kjer še nismo nikoli bili. Nismo pa še rekli zadnje besede,« je bil po tekmi navdušen DeMar DeRozan, ki je na tekmi dosegel 28 točk, s čimer je bil drugi strelec tekme. Še bolje se je odrezal drugi zvezdnik Toronta Kyle Lowry s 35 točkami.

Miami je na drugi strani zamudil priložnost, da bi z zmago postal prva ekipa, ki bi v dveh zaporednih serijah v končnici zmagala po zaostanku z 2:3 v zmagah, zato pa so košarkarji Toronta postali 15. ekipa v zgodovini lige NBA z zmago na dveh odločilnih sedmih tekmah v eni končnici. Pri vročici sta bila ponovno najbolje strelsko razpoložena Dwyane Wade in Goran Dragić, ki sta oba dosegla po 16 točk. Dragić žal ni ponovil izjemne predstave s šeste tekme, ko je s 30 točkami postavil osebni rekord v končnici lige NBA, saj je zgrešil vseh pet metov za tri točke, za dve točki pa je metal 6/12. Ob 16 točkah je Gogi zbral še šest skokov in sedem podaj.

Miami brez visokih igralcev obsojen na poraz

Miami je pokopal slab met iz igre, ki je bil le 44-odstoten, poznala pa se je tudi ponovna odsotnost centra Hassana Whitesida. Trener moštva s Floride Eric Spoelstra je zato ponovno stavil na nizko peterko, kar je na šesti tekmi izkazalo za dobro rešitev, tokrat pa ni šlo po željah Miamija, saj je Toronto to znal izkoristiti in je skok dobil s 50:30 in imel kar 20 skokov v napadu, česar gostje s slabim metom nikakor niso mogli nadoknaditi. »Nikoli ne iščemo izgovorov po porazih in tudi tokrat ne bomo govorili o tem, koga smo pogrešali v svojem moštvu. Imeli smo 15 igralcev v ekipi in nikoli ne veš, koga boš potreboval in kdo bo igral. Seveda bi bilo precej lažje, če bi imeli na parketu tudi pomoč Whitesidea in Bosha, toda poškodbe se ne dogajajo le nam, spomnite se le lanskega Clevelanda,« je po tekmi dejal Dragić.

»Ko smo enkrat prišli tako daleč, sem mislil, da še imamo možnost. Vendar pa se Toronto ni in ni ustavil. Enostavno so nas nadigrali,« pa je po zadnji tekmi sezone priznal Spoelstra. Odkrito je Torontu čestital tudi Wade: »Ne bom uporabil nobenega izgovora, zmagala je boljša ekipa. Borili smo se in skušali narediti vse, kar smo lahko, da bi se uvrstili v finale vzhodne konference, a je bil Toronto tokrat preprosto prevelik za nas.«

Prva tekma finala vzhodne konference bo v torek, ko bo domačin Cleveland Cavaliers, ki v letošnji končnici sploh še ni izgubil. V prvem krogu je s 4:0 izločil Detroit, v drugem pa je z enakim izidom opravil še z Atlanto.

»Doslej smo naredili vse, kar smo si zadali, a še nismo končali. Ta skupina košarkarjev je lačna uspeha, zato nikoli ne reci nikoli,« se je 59-letni trener Toronta Dwane Casey že ozrl na prihajajoči finale Vzhoda. V zahodni konferenci sta v finalu Golden State in Oklahoma, ki se bosta prvič pomerila nocoj.